Начало / Свят / Публикувани са дневниците на Джордж Оруел

Публикувани са дневниците на Джордж Оруел

Джордж Оруел умира през януари 1950 г. – две години и един месец, след като е завършил „1984” – само на 46 години. Повече от шест десетилетия по-късно дневниците му са публикувани в САЩ за първи път, пише boston.com.

„Ню Йорк таймс” публикува ревю за книгата, която обхваща последните записки на писателя преди да почине, както и преживяното преди и по време на Втората световна война.  Предговорът е от известния британски журналист и писател Кристофър Хътчънс, който почина миналия декември.

Сборникът съдържа 11 тетрадки, които Оруел изписва приживе. Редакторът Питър Дейвидсън предполага, че съществуват още дневници – например от Испанската гражданска война, които вероятно са скрити в архива на НКВД в Москва. Безвъзвратно изгубени обаче са записките му от 20-те години, когато служи като офицер в Бирма.

Оруел е бил против абстракции от всякакъв вид: фашизъм, комунизъм, особено национализъм. Той е антиутопист и морализатор. „Оруел знаеше кой е и ни го казва отново и отново в дневниците си. Той беше приятел на обикновения човек и ценител на Джеймс Джойс. Той беше социалист, хранещ малка надежда за реални промени. Беше и човек, който се наслаждаваше на градинарството и да събира яйца”, завършва ревюто.

Книгите на Оруел тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …