Начало / Свят / Три американски издателства ще платят 69 млн. долара заради фиксирани цени на е-книгите

Три американски издателства ще платят 69 млн. долара заради фиксирани цени на е-книгите

Трима големи американски книгоиздатели са приели да сключат извънсъдебно споразумение по обвинение, че са се договорили да фиксират цени на електронни книги. „Hachette Book Group”, „HarperCollins” и ”Simon & Schuster” ще платят обща глоба от 69 млн. долара, с което на разследването срещу тях ще бъде сложен край, съобщи Ройтерс, цитиран от investor.bg.

Главният прокурор на щата Кънектикът Джордж Йепсен казва: „Издателите имат право на печалба, но трябва да гарантираме на крайните потребители справедлив и отворен пазар. Това споразумение предоставя обезщетение на клиентите, които са пострадали от фиксирането на цените, то ще възстанови конкуренцията на пазара на електронни книги, от което в дългосрочен план ползи ще има за всички купувачи“.

В компромисното решение не участват „Apple”, както и две други издателства – „Verlage Macmillan” и „Penguin”.

В делото става дума за въведения от „Apple“ модел за агенции за iPad и iBookstore, при който издателите определят цени за електронни книги, а „Apple” запазва твърдия дял от 30%. Това е ход срещу „Amazon”, която дотогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги, за 9,99 долара.

Допълнителен лост за въздействие представлява и специална клауза за облагодетелстване, с която се гарантира на Apple, че другите доставчици няма да получат по-добри условия. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги.

Министерството е започнало разследването си още в края на миналата година. През декември 2011 г. и ЕС започна проверка срещу „Apple“ и издателствата. ЕК иска да провери „дали издателствата и „Apple“ са сключили противозаконни споразумения“.

Още през август 2011 г. двама американски потребители са подали жалба срещу „Apple“ и няколко издателства. Те ги обвиняват, че са наговорили цените за електронните книги, „за да увеличат печалбата си и да принудят конкурента си „Amazon“ да се откаже от по-ниските цени“.

В рамките на споразумението издателите уверяват, че повече няма да сключват договори по модела за агенциите и ще прекратят съществуващите. Според Йепсен американските читатели ще получат обезщетение в брой, ако между първи април 2010 г. и 21 Май 2012 г. са купили книги от засегнатите издателства.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …