Начало / България / Ценно издание за Странджанско беше представено на Летните културни празници на Малко Търново

Ценно издание за Странджанско беше представено на Летните културни празници на Малко Търново

„Малко Търново – страници от миналото” на краеведката Милка Коларова беше представена за първи път в рамките на Летните културни празници на Малко Търново, съобщи sliven.net.

Ценното издание е резултат от дългогодишния труд на 85-годишната учителка. В 400 страници Коларова проследява развитието на просветното дело в региона, спецификата на архитектурата в странджанския град, направени са портрети на отдавна забравени личности, обяснени са фолклорните традиции и вярвания. Авторката се е облегнала на повече от 60 библиографични извора, като е направила интервюта с над 100 живеещи от години странджанци.
Специален гост на премиера е била правнучката на един от най-богатите българи през ХІХ век в Одринско- Георги (Анегности) Дяков, на който в „Страниците” е посветен цял раздел.

Въпреки че от десетилетия Лиляна Димитрова- Шмид живее и работи в Германия, връзката и с България и с корените остава  все по-здрава. Носителката на международната Хердерова награда е благодарила на Милка Коларова за усилията да издири и разкаже историята на рода Дякови.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …