Начало / България / Програма на „София: Поетики”

Програма на „София: Поетики”

Есенното издание на „София: Поетики“ ще се проведе на открито на сцена пред Народния театър в края на лятото (2 септември, от 19.00 ч.).

Фестивалът събира разнородна, но преди всичко млада публика. Съчетанието на съвременна литература, алтернативна музика, визуални пърформанси и сценични актове помага на всяко едно от представените изкуства да достигне до много хора в рамките на една вечер, в която културата и купонът вървят заедно.

От това издание на фестивала за първи път влиза в сила нов принцип на селекция на участниците. Селекционер на българското участие е победителят от предходното международно издание – Стефан Иванов. Селекцията се прави по определени квоти.

Акцентът в седмото издание на фестивала е полската поезия. Гостите, поканени от Иван Христов – селекционер на международното участие, са: Ева Липска (Полша) – почетен гост на фестивала, Райън Ван Уинкъл (Англия), Юстина Баргиелска (Полша), Стивън Фаулър (Англия), Дилейни Ноулън (САЩ) и Томаш Рожицки (Полша).

 Тази година основната вечер на фестивала ще протече в два блока:
1) В 19:00 ч. стартира рециталът на чуждестранните гости на фестивала, като между изпълненията им ще звучи музикално-поетичния проект на ЛаТекст (Петър Чухов – поезия, глас, китара, Иван Вълев – бас, глас и Гриша Маникатов – барабани).

2) В 20:00 ч. поетите Стефан Иванов, Миглена Николчина, Иван Теофилов, Мирела Иванова, Илко Димитров, Албена Тодорова, Марин Бодаков, Силвия Чолева, Никола Петров, Надежда Московска, Ясен Василев, Галина Николова, Иван Ланджев, Радослав Чичев, Калин Терзийски, Тома Марков ще четат по едно стихотворение, а след всяко изпълнение ще забиват музикантите от Help me Jones, Осил Амук, Блуба Лу, Rosenquarzexpress.

На финала публиката ще избере своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на фестивала, в размер на годината на провеждане – 2012 лв.

Самостоятелно четене на гостите на фестивала:
На 1 септември, събота, от 18:00 ч. в Полски културен институт (ул. Веслец 12) ще се състои самостоятелното четене на чуждестранните гости на фестивала и свободна дискусия с тях. Преводите на техните стихове ще чете актрисата Диана Герова.ще се проведе на открито – на сцена пред Народния театър „Иван Вазов” в края на лятото (2 септември, от 19.00 ч.)

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …