Начало / Свят / В Оксфорд са открити неизвестни досега свитъци с древногръцки трагедии

В Оксфорд са открити неизвестни досега свитъци с древногръцки трагедии

В Оксфорд са открити 400 хиляди папирусни свитъци, съдържащи забележителни текстове от класическата литература, които вече могат да бъдат прочетени за първи път. Това е възможно да стане с нова технология, за която се смята, че е в състояние да отключи много от тайните на древните гърци, съобщи гръцкият сайт фимес.GR, като цитира британската преса.

Папирусните свитъци са били съхранявани в 800 сандъка в библиотека в Оксфорд. Те се оценяват като най-многобройните, открити досега, класически гръцки ръкописи в света. Оксфордските текстове са част от голям брой папируси, намерени в края на ХІХ в. и в началото на ХХ в. В Египет.

Измежду досегашните познати древни гръцки текстове, които учените са успели да прочетат, са части от отдавна изчезналата трагедия „Епигони“ на Софокъл, част от изгубената новела на гръцкия писател Лукиан от 2 в., неизвестен текст на Еврипид, поезията с митологични мотиви на Партений от І в. преди Христа, творба на Исиот от VІІ в. и епична поема на Архилох, приемника на Омир, който описва събития, довели до Троянската война.

В следващите десет години обаче остава да се прочетат древни гръцки текстове, в това число творби на Овидий, Есхил, Софокъл, Еврипид и Исиот.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …