Начало / Свят / Хилари Клинтън убедила Обама да даде заповед за ликвидирането на Бин Ладен

Хилари Клинтън убедила Обама да даде заповед за ликвидирането на Бин Ладен

Президентът на САЩ Барак Обама се съмнявал дали операцията по ликвидирането на терорист номер едно Осама бин Ладен ще се увенчае с успех и я отлагал три пъти. Накрая той бил убеден да нареди тя да се състои от държавния секретар Хилари Клинтън, съобщи ИТАР-ТАСС.

Тези разкрития са направени в книгата „Неувереният президент и съветниците, които взимат решение вместо него“ на американския журналист Ричард Минитер, който е работил за изданията „Вашингтон таймс“, „Сънди таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“.

Според журналиста Обама отложил на три пъти операцията по ликвидирането на Бин Ладен в пакистанския град Аботабад. Това станало съответно през януари, февруари и март на 2011 г. Тези отлагания били и в резултат на съветите на многогодишния му съветник и доверено лице Валъри Джарет.

Накрая Хилари Клинтън, подкрепена Лион Панета, настоящ министър на отбраната, по онова време директор на ЦРУ, и от генерал Дейвид Петреъс, командващ силите на НАТО в Афганистан, успяла да убеди Обама да нареди изпълнението на операцията с аргумента, че ако не се възползва от възможността да ликвидира терориста, това ще се отрази негативно на целия му президентски мандат.

Но дори и тогава Обама не се решавал. Първоначално операцията била предвидена за 1 май, но била отменена заради предполагаеми лоши метеорологични условия. В книгата на журналиста обаче се твърди, че в доклад на американските военновъздушни сили пишело, че на 1 май 2011 г. времето е било идеално.

Операцията беше проведена на 2 май пакистанско време и Бин Ладен беше ликвидиран. Откъси от книгата на американския журналист се появиха в американски издания в последните месеци. Белият дом определи разкритията в тях като напълно изфабрикувани твърдения.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …