Начало / България / Барелеф на Петър Габе – баща на поетесата Дора Габе, ще бъде открит в село Дъбовик

Барелеф на Петър Габе – баща на поетесата Дора Габе, ще бъде открит в село Дъбовик

Бронзов барелеф на Петър Габе – баща на поетесата Дора Габе, ще бъде открит в добруджанското село Дъбовик, съобщиха организаторите.

Обществената кампания за набиране на средства за мемориалния знак в памет на Петър Габе започна преди няколко години по повод 70-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Петър Габе е сред първите заселници в Дъбовик след Освобождението, публицист, стопански деец и голям радетел за възвръщането на Южна Добруджа в родината.

С решение на Общинския съвет бяха осигурени 5000 лева за барелефа, който вече е готов и предстои настоятелството на читалище „Дора Габе“ в Дъбовик и главният архитект на общината да определят къде точно ще бъде поставен знакът, каза Георги Георгиев. Очаква се барелефът да бъде открит на Третия събор на българите от Северна Добруджа, който ще се състои в селото през септември.

В Дъбовик има и паметник на Дора Габе. В родното село на поетесата е уредена музейна експозиция, в която се съхранява посмъртна маска на ръцете й, книги от личната й библиотека, ордени и медали, с които е награждавана, една от пишещите й машини, припомня кметът на селото Стоянка Първева

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

paul-mccartney-lyrics

Пол Маккартни събра живота си в 1000 страници

The Lyrics: 1956 to the Present излиза през ноември Новината ентусиазира почитателите на музиканта, който …