Начало / Автори / Уникалният Х. Ф. Лъвкрафт

Уникалният Х. Ф. Лъвкрафт

Хауърд Лъвкрафт е американски писател, поет и журналист, пише хорър и фантастика. Създател е на митологията Ктхулу. Заедно с Робърт Е. Хауърд и Кларк Аштън Смит се смята за един от основателите на жанра на тъмните фантазии.

Хауърд Филипс Лъвкрафт е роден на 20 август 1890 г. в Провидънс, САЩ, и живее там през почти целия си живот. Започва да пише още на седем години. В училище има влечение към науката и издава ръкописни списания на тема природни науки. Лъвкрафт не постъпва в университет, поради проблеми със здравето. Неговата първа публикация е разказът „Алхимик“. Определян е като най-значимия американски “свръхестественик” след Едгар Алън По.

Освен в художественото си творчество, идеите си за литературния ужас Лъвкрафт оповестява в богатата си кореспонденция с писатели-съмишленици и най-вече в есето “Свръхестественият ужас в литературата” – пространна и богата на идеи разработка, публикувана през 1927 г. В него аргументира понятието „космически страх“ (cosmic fear) и разкрива ролята му в литературата. В основата на идеята за „космическия страх“ авторът поставя представата за необятността и непознаваемостта на света, носеща импулсите на архетипния страх от величието на космическия цикъл

Експлоатирането на похватите и стилистиката на сензационното, съчетано с основано на богат философски пласт литературно „митотворчество“, са характерните черти на почерка на Лъвкрафт. Идеята за космическия страх е извор на смисъла в творбите му от така наречения “Ктхулу цикъл” – най-известният и значителен в художествено отношение дял от творчеството на писателя. В разкази и новели като “Дагон” (1919), “Плъхове в стените” (1924), “Кошмарът в Дънуич” (1929), “Шепнещият в тъмнината” (1931), “Обитателят на мрака” (1936), “Сянка над Инсмут” (1936), “Из планините на безумието” (1936) и особено “Зовът на Ктхулу” (1927) Лъвкрафт съгражда цялостен художествен модел, съставен от теми, топоси, образи, герои, и подчинен на основополагащата идея за надвисналите над човешките селения злонамерени сили, дошли в древни времена от дълбините на Вселената. Според Лъвкрафт човекът е просто мимолетен обитател на един необятен и неопознат свят – отвъд булото на спокойствие и самоувереност, обвило човешкото съзнание, се крие познанието за ужасяващата и неизмерима мощ на космическия цикъл.

Лъвкрафт умира на 15 март 1937 г. от рак и не доживява славата си.  Скоро след смъртта неговата уникалност е оценена. Творчеството му има значителен принос за оформянето на съвременната масова култура.

На българския читател е известен с „“Възкресителят“, „Зовът на Ктхулу“, „Шепнещият в тъмнината“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …