На фокус
Начало / Автори / Уникалният Х. Ф. Лъвкрафт

Уникалният Х. Ф. Лъвкрафт

Хауърд Лъвкрафт е американски писател, поет и журналист, пише хорър и фантастика. Създател е на митологията Ктхулу. Заедно с Робърт Е. Хауърд и Кларк Аштън Смит се смята за един от основателите на жанра на тъмните фантазии.

Хауърд Филипс Лъвкрафт е роден на 20 август 1890 г. в Провидънс, САЩ, и живее там през почти целия си живот. Започва да пише още на седем години. В училище има влечение към науката и издава ръкописни списания на тема природни науки. Лъвкрафт не постъпва в университет, поради проблеми със здравето. Неговата първа публикация е разказът „Алхимик“. Определян е като най-значимия американски “свръхестественик” след Едгар Алън По.

Освен в художественото си творчество, идеите си за литературния ужас Лъвкрафт оповестява в богатата си кореспонденция с писатели-съмишленици и най-вече в есето “Свръхестественият ужас в литературата” – пространна и богата на идеи разработка, публикувана през 1927 г. В него аргументира понятието „космически страх“ (cosmic fear) и разкрива ролята му в литературата. В основата на идеята за „космическия страх“ авторът поставя представата за необятността и непознаваемостта на света, носеща импулсите на архетипния страх от величието на космическия цикъл

Експлоатирането на похватите и стилистиката на сензационното, съчетано с основано на богат философски пласт литературно „митотворчество“, са характерните черти на почерка на Лъвкрафт. Идеята за космическия страх е извор на смисъла в творбите му от така наречения “Ктхулу цикъл” – най-известният и значителен в художествено отношение дял от творчеството на писателя. В разкази и новели като “Дагон” (1919), “Плъхове в стените” (1924), “Кошмарът в Дънуич” (1929), “Шепнещият в тъмнината” (1931), “Обитателят на мрака” (1936), “Сянка над Инсмут” (1936), “Из планините на безумието” (1936) и особено “Зовът на Ктхулу” (1927) Лъвкрафт съгражда цялостен художествен модел, съставен от теми, топоси, образи, герои, и подчинен на основополагащата идея за надвисналите над човешките селения злонамерени сили, дошли в древни времена от дълбините на Вселената. Според Лъвкрафт човекът е просто мимолетен обитател на един необятен и неопознат свят – отвъд булото на спокойствие и самоувереност, обвило човешкото съзнание, се крие познанието за ужасяващата и неизмерима мощ на космическия цикъл.

Лъвкрафт умира на 15 март 1937 г. от рак и не доживява славата си.  Скоро след смъртта неговата уникалност е оценена. Творчеството му има значителен принос за оформянето на съвременната масова култура.

На българския читател е известен с „“Възкресителят“, „Зовът на Ктхулу“, „Шепнещият в тъмнината“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

60652997

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (23 януари – 29 януари)

Отбелязваме ново, интригуващо заглавие в тази класация – „Hell Bent“, втора част от фентъзи поредицата …