Начало / Свят / Емблематичното кафене „Хихон“ в Мадрид се спаси от закриване

Емблематичното кафене „Хихон“ в Мадрид се спаси от закриване

Емблематичното кафене „Хихон“ в Мадрид се спаси от закриване след 120 години съществуване, след като получи правото да запази прословутата си тераса, съобщи „ Франс прес”. Терасата под сянката на големите дървета на „Пасео де реколетос“ в сърцето на Мадрид е неразделна част от всекидневието на прочутото кафене, основано през 1888 година.

Сред известните му посетители са Салвадор Дали и Ърнест Хемингуей. Тази тераса обаче от край време е собственост на общината, а тази година през юли 25-годишната концесия бе дадена на друга фирма, „Санта Енграсия” (Santa Engracia), която предложи да плаща 144 000 евро годишно вместо 70 000, каквато беше офертата на кафене „Хихон“.

Без терасата, която осигурява 60 до 70 на сто от доходите на заведението, то рискуваше да не оцелее, а 42-мата му служители да се озоват на улицата. Това предизвика силна мобилизация на артисти и интелектуалци, редовни посетители на кафенето с постоянни привички, подобно на поета Федерико Гарсия Лорка и режисьора Луис Бунюел на времето. Край неговите мраморните маси са сядали и други известни личности като Марчело Мастрояни,
Труман Капоти и Ава Гарднър.

В крайна сметка ”Санта Енграсия” се отказа в края на август от концесията, обяснявайки отказа си с икономическата криза, но и с опасенията от мобилизацията на интелигенцията срещу нейния проект, уточни кметството.

Опозицията в местния парламент поиска кафенето да бъде включено в списъка на обектите на културното наследство.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …