Начало / България / Историческият музей в Добрич представя модерниста Петър Дачев – автор на „Непознатият Цариград“

Историческият музей в Добрич представя модерниста Петър Дачев – автор на „Непознатият Цариград“

Регионалният исторически музей в Добрич представя част от богатия фонд на художника-модернист Петър Дачев, който е бил изкушен и от писаното слово. Изложбата „Морски пейзажи“ по повод 116-годишнината от рождението на твореца се открива днес и ще бъде достъпна за ценителите на изящното изкуство до края на септември, съобщиха от музея.

Регионалният исторически музей притежава близо 3700 рисунки, ескизи, илюстрации, живописни платна на художника, който е посещавал Академията за изящни изкуства в Цариград.

Петър Дачев открива образи и пейзажи в историческия град, рисувайки редом с Владимир Димитров-Майстора. От този период остава не само Цариградският цикъл платна на Петър Дачев, но и книгата му „Непознатият Цариград“, която сам илюстрира. Музеят съхранява и редица творби, представени в първата самостоятелна изложба на художника в Тръпковата галерия в София през 1924 г. Петър Дачев е брат на основоположника на българския балет Анастас Петров, израснал в Добрич. Богатият архив на двамата творци е дарен на Регионалния исторически музей от тяхната сестра.

В изложбата „Морски пейзажи“, която през това лято най-напред бе представена в архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик, са включени платна, рисувани в Белия град, Каварна и други живописни кътчета по Северното Черноморие. Сред творбите от 50-те и 60-те години на миналия век са и картини от последната самостоятелна изложба на Петър Дачев в София през 1964 година, посочват от музея.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …