Начало / България / Огнян Стамболиев влезе в румънската академична енциклопедия

Огнян Стамболиев влезе в румънската академична енциклопедия

Иглика ПЕЕВА

Огнян Стамболиев получи ново признание в Румъния. Той бе удостоен с особено внимание от академичната  общност в Букурещ за големите си заслуги към културата на съседната страна. Статия за известния  преводач и критик, придружена  от снимка и обширна библиографска справка влезе в  Енциклопедията на румънската литература –  мащабно издание на Румънската академия – том шести.

Заедно със световноизвестните румънски автори се нарежда и името на нашия сънародник, изтъкнат познавач на румънската литература и култура направил достояние за България творчеството на едни от най-ярките съвременни и класически автори от северната ни съседка като Емил Чоран, Йожен Йонеско, Лучиан Блага, Михаил Себастиан, Мирча Елиаде, Никита Станеску, Ана Бландиана, Захария Станку, Марин Сореску, Мирча Динеску, Матей Вишниек и др.

Освен че е носител на редица български и румънски отличия, сред тях на Съюза на румънските писатели, културните министерства на Румъния, България и Молдова, Огнян Стамболиев е и единственият българин, на когото е присъдена  наградата на Румънската академия за превод още през 1997 г. Миналата година известният интелектуалец, който три мандата е бил член на Управителния съвет на СБП, бе удостоен с наградата на Съюза на преводачите в България за цялостното си творчество.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

eliott-reyna-kcT-7cirBEw-unsplash

Скролването ни пречи да прочетем над 300 книги годишно

Отделяме все повече време за смарт устройства Губим го напълно неосъзнато – сякаш изключвайки от …