Начало / България / Няма да има ценови шок при новите учебници

Няма да има ценови шок при новите учебници

„Ако има нови учебници тази година, цените им по-скоро ще са в рамките на сегашните”, обяви в интервю за агенция „Фокус“ Веселин Тодоров – председател на Асоциация „Българска книга“. Според него за следващата учебна година  няма да има нови учебници, тъй като не е приет новият Закон за предучилищното и училищно образование.

„До седми клас издателите на учебници ги продават на практика на държавата чрез общините, така че цените се договарят с Министерство на образованието и с общините, а не директно с клиентите. Поради това тези цени трябва да бъдат обосновавани, тоест те не са цените каквито намери за добре издателят, а трябва да обоснове разходите“, заявява Тодоров.

Според него цените се вдигат не само заради високите цени на горивата и печата, а и заради ниските тиражи, което се дължи на по-малкото ученици. Тодоров е убеден, че няма да се стигне до неразумни цени. Учебниците съставляват 50% от оборота на книгите.

В началото на месеца доклад на комисията за защита от дискриминация показа, че учебниците са стари и неразбираеми за учениците.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …