Начало / Автори / Известните писатели и футболът

Известните писатели и футболът

В началото на новия футболен сезон британският вестник „Телеграф“ съобщава любопитни факти за футболните фенове в писателските среди.

 

 

 

Френският автор и философ Албер Камю (1913-1960) е единственият футболист, спечелил Нобелова награда за литература (1957). Като студент той е играл за тима на университета си в Алжир и дори играе за  Северноафриканската купа. Заболяване от туберкулоза слага край на футболната му кариера. Камю е автор на един от най-известните цитати за футбола, който е отпечатан на безброй тениски и плакати: “Всичко, което знам за морала и задълженията, съм го научил от футбола”. Той произнася думите на церемонията при връчването на Нобеловата му награда.

Сър Артър Конан Дойл (1859-1930) също е бил играч – пазел е на вратата на аматьорския „Портсмут“, съществувал до 1896 г., под псевдонима А.К. Смит. Авторът на Шерлок Холмс е имал талант и в крикета – изиграл е 10 първокласни мача за Marylebone Cricket Club (MCC).

Салман Рушди отдавна се е обозначил за заклет привърженик на „Тотнъм“. През 1999 г. той написа статия от 8 страници в „Нюйоркър“ с цел да образова футболните фенове.

Джоан Роулинг посещава инкогнито мачове на „Уест Хам“. Името на отбора се появява в първата и четвъртата част от поредицата за Хари Потър.

Сър Уолтър Скот (1771-1832) също обичал най-популярния спорт. Негова е мисълта, че животът прилича на футболен мач.

Джулиан Барнс откакто се помни е фен на „Лейчестър сити“ – местен отбор в графство Лейчестършър, където писателят е израснал. Най-хубавият му спомен е от 1996 г., когато отборът му играе на „Уембли“ с „Кристъл Палас“.

Йън Макюън ще бъде запомнен как през 2010 г. на литературния фестивал „Хей“ гледал с 3D очила мача между „Манчестър Юнайтед“ и „Барселона“ на финала за Шампионската лига.

Джорд Оруел (1903-1950) пише за токсичната смесица от национализъм и футбол. Според него играта няма нищо общо с fair play и прилича на война, в която просто не се стреля.

Стивън Фрай, комик и автор на бестселъри, беше директор в „Норич“ през 2010 г. По негови думи това са били едни от най-вълнуващите дни в живота му.

Антъни Бърджис (1917-1993) също е бил запален почитател. Негова е мисълта: „Господ създал света за пет дни. На седмия си починал. Шестият е за футбол.“

Оскар Уайлд (1854-1900) изглежда не е бил класически запалянко, но затова пък е автор на няколко мъдрости на тази тема, например: „Ръгбито е игра за варвари, която се играе от джентълмени. Футболът е игра за джентълмени, която се играе от варвари“.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …