Начало / Автори / Ален Роб-Грийе – бунтарят, който издигна в култ техниката на писане

Ален Роб-Грийе – бунтарят, който издигна в култ техниката на писане

Ален Роб-Грийе  е един от основоположниците и теоретиците на „новия роман“, литературно течение, което се заражда във Франция в средата на 50-те години на миналия век.  При него техниката на писателя се издига в култ, отхвърлят се традиционните романови категории – сюжет, герой, психологизъм, връзки във времето и пространството.

Ален Роб-Грийе е роден на 18 август 1922 г. в Бретан, Западна Франция. Родителите му не са богати, но притежават силно развито чувство за кастова принадлежност, дух на неподчинение, свободомислие и анархо-монархически идеи, отричащи армията, религията и парламентарната демокрация.
Завършва агрономство през 1945 г. Изследва тропическите култури, поради което в продължение на 7 години прекарва в Мароко, Нова Гвинея, Гваделупа и Мартиника. Още по това време започва да пише, но първият му роман е отхвърлен от издателите. Следващият, озаглавен „Les gommes“  („Гумите“), е публикуван през 1953 г. и посрещнат с хвалебствени статии от такива откриватели на таланти като Ролан Барт. За тази си книга Роб-Грийе е удостоен с наградата „Фенеон“.
След това писателят се отказва от агрономството и изследователската работа и се отдава на литературата. В цялото си творчество той се бунтува срещу гнета на идеологиите и абсолютния ред.
Един от известните му романи „Джин“ дори е поръчан от американски университет като учебно помагало по френски език. Постепенното увеличаване на граматическите трудности ясно може да се проследи в осемте глави, съответстващи на осемте седмици в един учебен срок на американските университети. Романът излиза първо в САЩ през 1981 г., придружен от езикови упражнения. Текстът му притежава характеристики на научната фантастика и криминалния жанр.  На 25 март 2004 г. Ален Роб-Грийе е избран за член на Френската академия на науките.
Познат е на българските читатели с романите си „Гумите“, „Ревност“, „Миналата година в Мариенбад“, „Топология на един град-призрак“ .

Умира през 2008 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …