Начало / Интервюта / Антикварят Хериберт Теншерт: Книгата е произведение на изкуството

Антикварят Хериберт Теншерт: Книгата е произведение на изкуството

Хериберт Теншерт (65) е един от най-известните антиквари на книги в света. Занимава се с тази професия от 1977 г., след като завършва германистика и стари езици във Фрайбург. Смятан е за един от водещите букинисти в световен мащаб за средновековни книги. Почетен доктор на университета във Фрайбург и Кавалер на изкуството на Франция. Живее в Швейцария. Автор е на десетки каталози за средновековна и ренесансова книжнина. Ръководи ANTIQUARIAT BIBERMÜHLE AG.
Той даде интервю за faz.de, като разговорът се води над книга от 1607 г., облечена в червен марокен.

Коя е най-старата книга, която притежавате?
Имам книга от 1100 г., написана в Северна Германия и 80-90 години по-късно илюстрирана с миниатюри.

Това е книга на 9 века. Колко още ще издържи?
Колкото хората й позволят. По човешките мащаби и изчислена да е вечна. Големите книги на всички времена са направени от най-добрия, траен и неразрушим материал – телешки пергамент. За книгите малък формат е използвана кожа от новородени агънца, но преди всичко пергаментът е предпочитаният материал и такива са книгите, които виждате по библиотеки и музеи. Ако не влязат в огън и вода, на тях им е осигурено безкрайно бъдеще. Мисля, че мога да твърдя това, тъй като съм притежавал около 1800 такива ръкописа.

Колко книги притежавате в момента?
Между 250 хил. и 280 хил. – в различни хранилища в Германия, Англия и Франция. Но това, разбира се, са преди всичко печатни книги. Но 16-18% от ръкописите, които са на пазара, са минали през мен.

Имате ли и електронна книга?
Не.

Искате ли да имате?
Не.

Защо? Те вече не са скъпи.
Не искам да имам нищо общо с тях и това не бива да се смята за арогантно поведение. Имам на разположение съкровищата на последните три хилядолетия и това ми стига.

Страхувате ли се от е-книгата?  
Напротив – гледам на нея като на чудесна мярка за подсигуряване на съхранението на вече съществуващото богатство. За мен книгата е произведение на изкуството с хартията, подвързията, шрифта и илюстрациите. Дигитализацията ще допринесе за това на книгата да се гледа като на изкуство – вероятно не в книжарниците, но в антиквариатите без съмнение.
Е-книгата трябва да се уважава, но хартиената не е заплашена през следващите век-два. Техническото репродуциране на произведенията на изкуството само ще направи по-ярка аурата на оригинала.  Е-книгата няма история и свой живот.
Но пък си пожелавам е-книгата да помогне за това днешните нечетящи хора да се докоснат до литературата и културата. 40-50% от мъжете с радост и гордост заявяват, че от години не са пипали книга. Надеждата ми е в електронната.

Кръгът на клиентите Ви вероятно е съвсем затворен?
Да, и се радвам, че е така. Имам между шест и осем добри клиенти, колекционери, които купуват от мен по един-два ръкописа годишно.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …