Начало / Свят / Потомците на Лев Толстой се събраха в Ясна поляна

Потомците на Лев Толстой се събраха в Ясна поляна

Около 90 потомци на Лев Толстой (1828 -1910) от различни краища на света се събраха в четвъртък в имението Ясна поляна, Тулска област, за да отбележат 150 години от венчавката на писателя и неговата съпруга, съобщи novostiliteratury.ru.

Фамилията се среща на всеки две години между 16 и 21 август . Толстой има 13 деца, наследниците на осем от тях живеят в Русия, Италия, Франция, Швеция, Чехия, Дания, Великобритания, Канада и САЩ.

По повод тазгодишното събиране е била подготвена разнообразна програма с акцент върху семейството, за да могат всички гости да се почувстват у дома си. Открита е изложба, посветена на сестрата на писателя Мария Николаевна. Подготвена е и експозиция, разказваща за кулинарните традиции на семейството. Роднините ще се срещнат с режисьора на филма „Анна Каренина” Сергей Соловьов и с автора на книгата „Лев Толстой: Бягство от рая” Павел Басинки.

Имението Ясна поляна от 1921 г. функционира като музей. Сега той временно е затворен заради престоя на наследниците в него. На това място Толстой прекарва по-голямата част от живота си и то е консервирано във вида му от ХІХ век.

През 2008 г. музеят спечели безвъзмездно финансиране от Европейския съюз, а през същата година и през 2005 г. е печелил конкурс по проекта „Променящ се музей в променящия се свят”.

Фото:novostiliteratury.ru

––––––––––––––––––––––––––––

Лев Толстой и семейството му през 1887 г. в Ясна поляна

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227593_b

Демоничните разкази на окултистите

Антология, от която всеки фен на мистиката и мистерията има нужда “Страшни разкази на прочути …