Начало / Автори / 13 велики писателки на мистерии

13 велики писателки на мистерии

Когато жанрът мистерия – детективските и криминални романи, се появяват на литературната сцена в края на ХІХ век, той се утвърждава като мъжка територия. Постепенно обаче жените не само намират място в него, но и оставят ярка следа. Сайтът huffingtonpost.com представя 13 от най-великите авторки на мистерии.


1. Марджъри Алингам. Една от кралиците на криминалната проза. През 20-те и 30-те години на миналия век нейните книги са изключителен хит.


2. Ема Орци. Тя е била унгарска баронеса, която е учила в Лондон. Най-известна е с персонажа си сър Пърси Блекъни.


3. Агата Кристи. Какво можем да кажем за най-продаваната писателка на всички времена, което вече да не е казано? Мис Марпъл и Еркюл Поаро са икони в криминалния жанр.


4. Мери Робъртс Райнхарт. Райнхарт е звезда през 30-те години. Измисля герой, на име Прилепът, който е вдъхновен от Батман.


5. Ана Катрин Грийн. Една от първите жени, авторки на мистерии. Творчеството й стартира още през ХІХ век. Историите на Грийн се отличават със своята реалистичност.


6. Лори Р. Кинг. Най-накрая включваме и модерна писателка. Нейните творби за Мери Ръсел са безспорни бестселъри.

7. Дороти Л. Сейърс. Най-популярната й книга е за лорд Питър Уимзи – джентълмен-детектив. Освен това е позната и с изключително коректния превод на „Божествена комедия” от Данте Алигери.


8. Маргарет Милър. Милър е жена на годината през 1965 г., според „Лос Анджелис таймс”. Нейното творчество се характеризира с интелигентни дамски персонажи и изненадващи финали.


9. Нгайо Марш. Позната е с героя Родрик Алейн, който е служил във Втората световна война, след което става детектив. Нейната кариера е дълга – от 50-те до 80-те години на ХХ век.


10. Вал Макдърмид. Още една съвременна писателка. Нейните книги често попадат в бестселър листата на „Ню Йорк таймс”. Характеризират се с мрачните си и заплетени сюжети.


11. Рут Рендъл – една от ветеранките, които все още пишат. Рендъл е на 82 години, а първата й творба датира от средата на 60-те. Печелила е почти всяка съществуваща награда за криминална проза.


12. П. Д. Джеймс. Една забележителна жена – тя е на 91години, но продължава да твори. Първата й книга е от 1962 г., а последната излезе миналата. Тя е „Death Comes to Pemberley” („Смъртта идва в Пембърли”) – криминално продължение на „Гордост и предразсъдъци”.

13. Патриша Корнуел. Тя знае как се пишат бестселъри – почти всеки е чел нейна книга. Творбите й са вдъхновили и телевизионни продукции. Освен с творчеството си, Корнуел е известна и с опитите си да докаже, че художникът Уолтър Сикърт е бил Джак Изкормвача.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …