Начало / Автори / 13 велики писателки на мистерии

13 велики писателки на мистерии

Когато жанрът мистерия – детективските и криминални романи, се появяват на литературната сцена в края на ХІХ век, той се утвърждава като мъжка територия. Постепенно обаче жените не само намират място в него, но и оставят ярка следа. Сайтът huffingtonpost.com представя 13 от най-великите авторки на мистерии.


1. Марджъри Алингам. Една от кралиците на криминалната проза. През 20-те и 30-те години на миналия век нейните книги са изключителен хит.


2. Ема Орци. Тя е била унгарска баронеса, която е учила в Лондон. Най-известна е с персонажа си сър Пърси Блекъни.


3. Агата Кристи. Какво можем да кажем за най-продаваната писателка на всички времена, което вече да не е казано? Мис Марпъл и Еркюл Поаро са икони в криминалния жанр.


4. Мери Робъртс Райнхарт. Райнхарт е звезда през 30-те години. Измисля герой, на име Прилепът, който е вдъхновен от Батман.


5. Ана Катрин Грийн. Една от първите жени, авторки на мистерии. Творчеството й стартира още през ХІХ век. Историите на Грийн се отличават със своята реалистичност.


6. Лори Р. Кинг. Най-накрая включваме и модерна писателка. Нейните творби за Мери Ръсел са безспорни бестселъри.

7. Дороти Л. Сейърс. Най-популярната й книга е за лорд Питър Уимзи – джентълмен-детектив. Освен това е позната и с изключително коректния превод на „Божествена комедия” от Данте Алигери.


8. Маргарет Милър. Милър е жена на годината през 1965 г., според „Лос Анджелис таймс”. Нейното творчество се характеризира с интелигентни дамски персонажи и изненадващи финали.


9. Нгайо Марш. Позната е с героя Родрик Алейн, който е служил във Втората световна война, след което става детектив. Нейната кариера е дълга – от 50-те до 80-те години на ХХ век.


10. Вал Макдърмид. Още една съвременна писателка. Нейните книги често попадат в бестселър листата на „Ню Йорк таймс”. Характеризират се с мрачните си и заплетени сюжети.


11. Рут Рендъл – една от ветеранките, които все още пишат. Рендъл е на 82 години, а първата й творба датира от средата на 60-те. Печелила е почти всяка съществуваща награда за криминална проза.


12. П. Д. Джеймс. Една забележителна жена – тя е на 91години, но продължава да твори. Първата й книга е от 1962 г., а последната излезе миналата. Тя е „Death Comes to Pemberley” („Смъртта идва в Пембърли”) – криминално продължение на „Гордост и предразсъдъци”.

13. Патриша Корнуел. Тя знае как се пишат бестселъри – почти всеки е чел нейна книга. Творбите й са вдъхновили и телевизионни продукции. Освен с творчеството си, Корнуел е известна и с опитите си да докаже, че художникът Уолтър Сикърт е бил Джак Изкормвача.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …