Начало / Свят / Дневниците на Ричард Бъртън ще бъдат публикувани за първи път

Дневниците на Ричард Бъртън ще бъдат публикувани за първи път

Дневниците на легендарния актьор Ричард Бъртън ще бъдат публикувани за първи път, съобщи британският  „Телеграф”. Книгата ще бъде издадена от университетското издателство „Yale University Press”. Тя ще излезе на 31 октомври. Творбата е редактирана от уелския историк и преподавател Крис Уилямс.

Книгата ще покаже животът на уелския актьор от 14-годишна възраст до неговата смърт. Когато умира през 1984 г., на 58, той оставя 450 000 думи, написани на ръка върху много малки тефтери и хвърчащи листа. В тях той описва живота си и бурната си връзка с неговата знаменита колежка Елизабет Тейлър.

На моменти се вижда, че Бъртън е недоволен от себе си, разочарован от всичко и ревнив, в други случаи е радостен от постиженията си и бленува за нови предизвикателства. Но най-много емоция влага, когато пише за Тейлър: „Тя ме превърна в морален мъж, а не в ограничен човек. Тя е вълнуваща любовница, срамежлива и остроумна и не позволява на никой да я прави на глупачка. Освен това е брилянтна актриса, а нейната красота се простира извън пределите на порнографията”.
Двамата се срещат на снимките на филма „Клеопатра” през 1963 г. Женят се следващата година. Бракът им продължава до 1975 г. Тогава се женят отново, но издържат само още година.

От издателството коментират: „В дневниците си Ричард Бъртън е много различен от представите които всички имаме за него – признат актьор и звезда. Там той е баща, съпруг и чувствителен човек. Четейки думите му, можем да видим колко трудно му е било да живее постоянно под светлините на прожекторите”.

Ричард Бъртън е 12-то от 13-те деца на миньор на каменни въглища от Южен Уелс. Женил се е 5 пъти и има 4 деца. Макар никога да не се е учил да бъде актьор, талантът, който притежава, му пробива път. Номиниран е за „Оскар” 7 пъти, 6 от които за главна мъжка роля, но никога не е печелил.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …