Начало / Свят / Почина фантастът Хари Харисън

Почина фантастът Хари Харисън

Американският фантаст Хари Харисън, автор на популярните поредици „Стоманеният плъх“ (Stainless Steel Rat) и „Свят на смъртта“ (Deathworld), почина на 87 години, съобщи dnevnik.bg.

Той бе един от най-продуктивните автори в САЩ в този жанр и пишеше до последните си дни. Негови са десетки романи, повести и стотици разкази. Познавачите твърдят, че произведения като комичната космическа сага „Бил галактическият герой“, го поставят редом до такива известни имена като Дъглас Адамс. „Стоманеният плъх“ пък разказва за пътуващ през звездното пространство авантюрист и контрабандист далеч преди на екрана да се появи Хан Соло от „Междузвездни войни“.

Носител е на най-авторитетната награда за фантастика „Небюла“, както и тази на сп.“Локус“.

Започнал от оформител на комикси и преминал през хумористични разкази, поредиците му винаги бяха по-саркастични и по-интелигентни от масата фантастични истории за междугалактични империи.

Освен да пародира слабата фантастична литература, той създаде и антиутопични истории за едно пренаселено и гладно бъдеще на екокатастрофи и гигантски градове с по 35 милиона души население, живеещи в оскъдица и пиещи ръждива вода.

Книги от Хари Харисън тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …