Начало / Свят / Почина фантастът Хари Харисън

Почина фантастът Хари Харисън

Американският фантаст Хари Харисън, автор на популярните поредици „Стоманеният плъх“ (Stainless Steel Rat) и „Свят на смъртта“ (Deathworld), почина на 87 години, съобщи dnevnik.bg.

Той бе един от най-продуктивните автори в САЩ в този жанр и пишеше до последните си дни. Негови са десетки романи, повести и стотици разкази. Познавачите твърдят, че произведения като комичната космическа сага „Бил галактическият герой“, го поставят редом до такива известни имена като Дъглас Адамс. „Стоманеният плъх“ пък разказва за пътуващ през звездното пространство авантюрист и контрабандист далеч преди на екрана да се появи Хан Соло от „Междузвездни войни“.

Носител е на най-авторитетната награда за фантастика „Небюла“, както и тази на сп.“Локус“.

Започнал от оформител на комикси и преминал през хумористични разкази, поредиците му винаги бяха по-саркастични и по-интелигентни от масата фантастични истории за междугалактични империи.

Освен да пародира слабата фантастична литература, той създаде и антиутопични истории за едно пренаселено и гладно бъдеще на екокатастрофи и гигантски градове с по 35 милиона души население, живеещи в оскъдица и пиещи ръждива вода.

Книги от Хари Харисън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

two cats lying on sofa with book at home

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там …