Начало / Свят / Книга за Томас Джеферсън е извадена от книжарниците в САЩ

Книга за Томас Джеферсън е извадена от книжарниците в САЩ

Книга, целяща да развенчае митовете за третия американски президент – Томас Джеферсън, беше извадена от разпространителската мрежа в САЩ, съобщи huffingtonpost.com.  Това е „The Jefferson Lies: Exposing the Myths You’ve Always Believed About Thomas Jefferson” от Дейвид Бартън. Официалната причина е фактологически грешки.

Книгата излезе този април и веднага се превърна в бестселър на американския книжен пазар. Издателството, което я публикува, „Christian publishing house”, твърди, че е получило множество оплаквания от текста. Освен това, много читатели и историци са изказали мнение, че голяма част от тезите на автора не са придружени с доказателства. Това кара издателството да престане да разпространява произведението. Книгата все още е достъпна през „Амазон”.

Бартън е известен американски евангелист. В последния си том той се опитва да покаже, че макар Джеферсън да е известен с факта, че разделя църквата от държавното управление, е бил голям поддръжник на християнството. Много от неговите тези обаче висят без доказателства и книгата в последно време беше окачествявана като една от най-недостоверните исторически творби.

Много учени и историци са на мнение, че Бартън, в опитите си да покаже колко добър християнин е бил Томас Джеферсън, е пренебрегнал всеизвестни исторически факти. Авторът коментира, че не е притеснен от спирането на разпространение на неговата книга. Той заяви, че много други издателства се борят за неговото съгласие да я преиздадат.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …