Начало / Свят / Ян Гиу дава летящ старт за тримата най-известни скандинавски актьори в Холивуд

Ян Гиу дава летящ старт за тримата най-известни скандинавски актьори в Холивуд

Екранизацията на политическия трилър „В интерес на нацията” (появил се на български в издание на „Персей”) е най-новият филм по книга на най-известният жив шведски писател Ян Гиу. Тя излезе в скандинавските страни и оглави боксофисите там. С нея екранизациите на романи на писателя стават общо 11.

Любопитно е, че и тримата актьори,     изпълнявали ролята на Хамилтън, популярния герой на Ян Гиу, направиха кариера в Холивуд.

Първият, въплътил се в ролята на шведския елитен шпионин, е Стелан Скарсгард, който сега се снима в зрелищни продукции като „Тор”, „Отмъстителите”, „Рицарят тамплиер” и „Карибски пирати”, а в „Mamma Mia!” партнира достойно и на величие като Мерил Стрийп).

Вторият Хамилтън – Питър Стормейър (приел англоезичната транскрипция на името си) стана екшънзвезда в Холивуд и е рамо до рамо с Мел Гибсън в „Как прекарах лятната ваканция”, с Брус Уилис в „Армагедон”, изпълни ролята на Джон Абруци в хитовия сериал „Бягство от затвора”, а скоро му предстои да застане до Арнолд Шварценегер в излизащия догодина „The Last Stand”.

Подобна международна кариера очаква и новият изпълнител на ролята на популярния герой на Ян Гиу – Микаел Персбрандт. Популярен в родната си Швеция, актьорът сега пробива в Холивуд и скоро ще го видим в кинотрилогията „Хобитът” по Толкин – в ключовата роля на Беорн, който има важен принос за победата в Битката на трите армии. Но преди това Микаел ще се появи в още един филм като Хамилтън.

Новите екранизации на политическите трилъри на Ян Гиу правят впечатление с големия си реализъм – и като визия, и като интрига. Така че нищо общо с Бонд, Джеймс Бонд. Въпреки че мнозина се опитват да лепнат етикета на Хамилтън като „шведският агент 007”.

„В интерес на нацията”  тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …