Начало / България / Програма на литературната неделя

Програма на литературната неделя

Фестивалът „София диша” продължава и тази неделя, 12 август. Словото ще зове от улица „Ангел Кънчев” където акцент на второто издание за месеца е литературата, съобщи sofiaculture.bg. Между 16.00 ч. и 22.00 ч. участници и посетители заедно ще организират публично четене, ще бъдат представени някои интересни български автори, ще има и литературни игри и изненади. „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Специално за Литературния ден на „София диша”, Лидия Кирилова, основателката на Handmade crew, ще разкрие и литературните си таланти. Тя, заедно с други млади поети (повечето лауреати на младежкия конкурс за поезия „Веселин Ханчев”) ще представят изненадващ литературен пърформанс. Те разкриват единствено, че ще четат верижно кратки откъси от книги, като всеки ще избере откъс, силно повлиял на литературните му вкусове и личностно развитие. Участие ще вземат Николай Трайков, Мартин Колев, Златина Димитрова, Андриана Спасова, Гергана Панчева. Те ще представят и своя „Офис за поезия”, Мартин Колев ще гледа на карти на посетителите и ще предсказва бъдещето им в стихове.

Петър Чухов ще представи проекта си “Поетически трубадурски двубои”. Той ще се включи и с групата си „Ла Текст”(Петър Чухов – поезия, глас, китара, Иван Вълев –   бас, глас и Гриша Маникатов – барабани.

В детството ще ни върне инициативата „Игри без играчки”. На „Ангел Кънчев” ще бъдат направени демонстрации на игри на открито – Пиян морков, Царю честити, Ластик, Скачане на въже, Игра на държави, Дама и други. Ще се раздават книжки с правилата на игрите с много илюстрации.

Почитателите на книгите-игри ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с двама от най-известните автори в бранша – Джордж М. Джордж (Георги Миндизов) и Ейдриън Уейн (Александър Александров). Всеки ще може да участва и в организирания от Knigi-Igri.net дебат по темата, както и да присъства на представянето на новата книга-игра „Калоян”.

В рамките на неделния литературен следобед Otkrovenia.com, най-голямото онлайн пространство за лично творчество, ще представя библиотека от реализирани проекти (стихосбирки, романи) на творци от уебсайта. В импровизираната гостна ще може да се отдъхне на удобни столове с поезията и прозата на авторите, със селектирана музика от сайта и да се видят хората, стоящи зад форум псевдонимите.

В литературния фестивал в неделя активно участие ще вземат и „Литературен вестник”, издателство „Жанет 45”, издателство „Кибея”, както и Британският съвет, който ще отбележи 200 години от рождението на Чарлз Дикенс, представяйки малко известни факти за живота и творчеството му. „Жанет 45” ще представи японката Рин Ямамура, която ще покаже своите картини и ще помогне на всеки малък или голям посетител на „София диша” да нарисува своята „Азбука на любовта“. Издателството ще представи и поетесата Мирела Иванова, която ще запознае читателите с „Любовите ни“ – юбилейна антология, събрала най-доброто от богатия й творчески път. Издателство „Кибея” ще срещне посетителите с консултанта на Веселин Топалов – д-р Владимир Бостанджиев, който ще представи книгата си „Живият ум”, посветена на процесите на взимане на решения. Издателството ще представи и Елисавета Александрова – Зангелми, която ще направи медитация с присъстващите на фестивала.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …