Начало / България / С „Господин Ибрахим и цветята на Корана” беше закрит фестивалът „Четящият човек”

С „Господин Ибрахим и цветята на Корана” беше закрит фестивалът „Четящият човек”

Секунди след като актьорът от Народния театър „Иван Вазов”  Мариус Донкин каза последната реплика от пиесата „Господин Ибрахим и цветята на Корана” публиката в бургаския театър „Андриана Будевска” стана на крака. Аплодисментите продължиха дълго, никой от присъстващите сякаш не вярваше, че историята на еврейчето Мойсей може да свърши. „Виновниците” за това бяха – силният текст на френския писател Ерик Еманюел Шмит и феноменалната актьорска работа на Мариус Донкин.

За тази роля в моноспектакъла Донкин получава авторитетните: „Кристален ангел“ на Фестивала „Видлуння“ в Украйна, Голямата награда на „Албамонофест“ в Албания и „Gran Prix“ на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля (Македония).

Ерик-Еманюел Шмит  е френски писател на романи и пиеси с моралистичен характер. Учи философия и педагогика, но се отдава на литературата. Сред най-известните му произведения са: „Оскар и Розовата дама“ (2002), „Децата на Ной“ (2004), „Евангелие от Пилат“, „Господин Ибрахим и цветята на Корана” (2001), „Сектата на егоистите“, „Как бях произведение на изкуството“ (2002), спектакълът „Мили съпружески престъпления“, комедията „Развратник“ и др

С моноспектакъла на Народния театър по мотиви от едноименния роман на Шмит беше закрито и първото издание на фестивала „Четящият човек”, организиран от книжарници „Хеликон”. Той събра хиляди четящи хора в Бургас от 6 до 9 август и доказа, че книгата е жива въпреки ширещата се бездуховност и загуба на ценности в България.

Книги от Ерик-Еманюел Шмит тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …