Начало / Свят / Четвъртият роман на Стиг Ларшон е щял да се казва „Отмъщението на Господ”

Четвъртият роман на Стиг Ларшон е щял да се казва „Отмъщението на Господ”

Жената на шведския писател Стиг Ларшон – Ева Габриелшон, разкри в интервю за „Шпигел”, че четвъртият роман от поредицата „Милениум” е носел работното заглавие „Отмъщението на Господ”, съобщи „Билд”.

Авторът не успя да го завърши, тъй като почина от инфаркт на 50 години.  Той получил сърдечната атака, когато е трябвало да изкачи 197-те стъпала до офиса си, тъй като асансьорът не работел.

Габриелшон отново потвърди, че недовършената книга няма да бъде издадена. 58-годишната журналистка е живяла 32 години без брак с Ларшон. В началото на годината тя издаде мемоари, в които разказа за съвместния им живот.  Писателят, който е сред най-четените в световен мащаб – с 15 млн. продадени копия, почина преди да бъде издадена първата му книга и не доживя грандиозния си успех.

Средствата от продажбите отиват при брата и бащата на Ларшон, тъй като той не е оставил завещание в полза на Ева. Извън властта на роднините е единствено лаптопът с недовършения ченвърти роман. Ева казва, че би могла да го допише, тъй като Стиг е споделял всичките си творчески намерения с нея. Според слухове дори главната героиня Лисбет Саландер е излязла изпод нейното перо.
Феновете, разбира се, очакват с нетър пение Габриелшон да се престраши и да завърши книгата. Тя обаче казва: „Стиг е мъртъв. Има три негови книги. Да оставим нещата така.”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …