На фокус
Начало / България / Първият носител на наградата „Четящият човек“ е писателят Алек Попов

Първият носител на наградата „Четящият човек“ е писателят Алек Попов

Първият носител на наградата „Четящият човек“ е писателят Алек Попов, съобщиха организаторите на събитието. Наградата му се присъжда за приноса му в приобщаването на младите хора към четенето на български книги и към творческото писане, за популяризирането на българската литература чрез други жанрове на изкуството, както и за избора му да живее през по-голямата част от годината в съседство с Морската градина на Бургас.

Алек Попов е първият носител на наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ за книгата му „Ниво за напреднали“. Той е автор на романите „Мисия Лондон“, „Черната кутия“, сборника с новели „Телесни плевели“, на сборниците с разкази „Другата смърт“, „Мръсни сънища“, „Игра на магии“, „Митология на прехода“, сборника с есета „Спътник на радикалния мислител“. Носител е и на наградите „Гравитон“, Рашко Сугарев“ и „Павел Матев“, както и на годишната награда на списание Clouds, където романът „Мисия Лондон“ се публикува на английски език.

Новата награда на Алек Попов – малка пластика на скулптора Никола Личков – ще бъде връчена тази вечер, 6 август в бургаския летен театър по време на официалното откриване на Летния фестивал „Четящият човек“, организиран от книжарниците“Хеликон“.

След откриването започва рокконцертът с песни по стихове на известни български поети с участието на Валди Тотев, Дими Димитрова и грепа „Атлас“. Фестивалът ще продължи до 9 август  с изложби, театрални спектакли и концерти.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …