Начало / България / Първият носител на наградата „Четящият човек“ е писателят Алек Попов

Първият носител на наградата „Четящият човек“ е писателят Алек Попов

Първият носител на наградата „Четящият човек“ е писателят Алек Попов, съобщиха организаторите на събитието. Наградата му се присъжда за приноса му в приобщаването на младите хора към четенето на български книги и към творческото писане, за популяризирането на българската литература чрез други жанрове на изкуството, както и за избора му да живее през по-голямата част от годината в съседство с Морската градина на Бургас.

Алек Попов е първият носител на наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ за книгата му „Ниво за напреднали“. Той е автор на романите „Мисия Лондон“, „Черната кутия“, сборника с новели „Телесни плевели“, на сборниците с разкази „Другата смърт“, „Мръсни сънища“, „Игра на магии“, „Митология на прехода“, сборника с есета „Спътник на радикалния мислител“. Носител е и на наградите „Гравитон“, Рашко Сугарев“ и „Павел Матев“, както и на годишната награда на списание Clouds, където романът „Мисия Лондон“ се публикува на английски език.

Новата награда на Алек Попов – малка пластика на скулптора Никола Личков – ще бъде връчена тази вечер, 6 август в бургаския летен театър по време на официалното откриване на Летния фестивал „Четящият човек“, организиран от книжарниците“Хеликон“.

След откриването започва рокконцертът с песни по стихове на известни български поети с участието на Валди Тотев, Дими Димитрова и грепа „Атлас“. Фестивалът ще продължи до 9 август  с изложби, театрални спектакли и концерти.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …