Начало / България / „Гьоте институт” вече ще заема книги онлайн

„Гьоте институт” вече ще заема книги онлайн

„Гьоте институт”- България ще предложи книги онлайн 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Началото ще е на 23 август,  съобщи електронният му сайт.

Кратко представяне на новата услуга в библиотеката ще има в следните дни:
Вт, 28.08., 18-19 ч.
Вт., 11.09., 18-19 ч.
Сб., 15.09., 13-14 ч.
Вт., 18.09.,18-19 ч.
Ср, 26.09., 17-20 ч.

В Германия вече над 300 библиотеки предлагат тази интернет услуга, пише в статия, целяща да я популяризира. През 2007 г. са се появили четири пилотни градски е-библиотеки – в Хамбург, Кьолн, Мюнхен и Вюрцбург. Примерът бил последван от много други и в момента в Германия над 300 библиотеки самостоятелно или като част от библиотечен съюз предлагат книги от дистанция.
В Мюнхенската градска библиотека броят на онлайн-заеманията всяка година се удвоява. През 2011 г. заеманията са 11 милиона.  Между 5 и 10 процента от абонатите на библиотеката вече са използвали виртуалната услуга.

Най-големият проблем на онлайн заемането е съвместимостта. Много четива не могат да се използват с електронни четци, таблети или смартфони, а само с персонален компютър.  Други проблеми при онлайн заемането са техническите въпроси, кратките срокове за заемане, особено за всекидневниците и ограничените наличности.
,,В момента фондът ни за онлайн-заемане е по-малък отколкото в най-малкия клон на библиотеката ни”, казва Ернст Цимерман, заместник-директор на отдел ,,Заемания” в Мюнхенската библиотека.

Виртуалната библиотека изисква време, за да се разрасне. Постоянно трябва да се набавят нови медии, за да бъде фондът актуален, и да се поддържа един балансиран микс – а това е въпрос на разходи. Ето защо тъкмо за малките библиотеки обединяването в консорциуми е една възможност да могат да предлагат услугата ,,,онлайн-заемане”. В консорциум те имат възможността бързо да разширят собствения си фонд от дигитални медии и на базата на ниски разходи да се присъединят към една устойчива система за отдаване под наем.

По правило с един лиценз е възможно само едно заемане, а едновременното заемане не е възможно, както е в библиотеките – читални. Дигиталното правно регулиране пък гарантира това, че след изтичането на срока за заемане, медията да не бъде повече достъпна на устройството и предпазва данните от неоторизирано разпространение. Въпреки това издателствата остават скептични поради страха си от разпространението на пиратски копия.
Въпреки проблемите онлайн  заемането е единственият начин библиотеките да станат част от дигиталния свят.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …