Начало / Любопитно / Книга наднича зад кулисите на Олимпийските игри

Книга наднича зад кулисите на Олимпийските игри

Какви са изкушенията на Олимпиадата зад фасадата на благородния спорт – това разкрива в книга анонимен представител на тима на Великобритания от игрите в Атина преди осем години, съобщи thedailybeast.com.

Зад заглавието „The Secret Olympian: The Inside Story of Olympic Excellence” („Олимпийските тайни: поверителната история на олимпийските постижения”) се крият скандални истории за секс, алкохол и партита, които изглеждат несъвместими със строгия режим на спортистите.

Да си на Олимпиада означава да живееш в олимпийското село с някои много известни хора, обяснява авторът и разказва какво е видял с очите си. Някои истории са съвсем невинно любопитни– например как тенисистът Рафаел Надал неразумно смесвал бялото и цветното си пране в общата пералня. Или как баскетболният отбор на САЩ трябвало да се изнесе да спи другаде, тъй като леглата били прекалено малки за играчите. Роджър Федерер например срещнал жена си в олимпийското село в Сидни.

Нощите на състезателите, естествено, са най-любопитни. И тъй като всичко навсякъде е безплатно за тях 24 часа в денонощието, McDonald’s е пълен, груповите барбекюта и наливането с кафе са постоянни, а някои играят по цели нощи видео игри.

„Може да изглежда голяма чест да присъстваш на церемонията по откриването на Олимпиадата, но повечето атлети всъщност я избягват”, пише авторът. Повечето смятат събитието за досадно и прекалено уморително, тъй като изисква четиричасово стоене на крака. Затова дефилиращите в края на всяко откриване обикновено са малка част от националните тимове и включват странични хора от щабовете им.

Партита са денонощни, разкрива още книгата. Големи производители на бира осигуряват безплатни количества питиета, което е много лошо, тъй като повечето спортисти години наред са лишавани от него в името на спортните успехи. Голяма част обаче не устояват на изкушението да танцуват, пият и разпускат цяла нощ. Голи манекенки са обичайната „подправка” на такива партита, разказва авторът. Според него най-отвратителното парти на Олимпиада досега се е състояло в Мюнхен през 1972 г., когато терористи застрелват 11 израелски спортисти. Въпреки кошмара, след края на церемонията участници от всички нации организират грандиозна дискотека в олимпийското село и пеят в хор заедно с Джон Ленън.

Обикновено тези, чиито състезания приключват по-рано, се отдават на секс оргии и пиянство. В Сеул през 1988 г. са доставени забележителни количества презервативи. На зимните игри в Албъртвил през 1990 г. автоматите за кондоми е трябвало да бъдат зареждани през два часа. Две години по-късно – в Барселона, 9500 играчи са употребили между 50 хил. и 80 хил. презерватива. В Солт лейк сити през 2002 г- количеството е 100 хил. при първоначално планирани 250 хил. Те обаче невинаги са използвани по предназначение. Британският отбор по хокей например правил водни бомби с тях и ги мятал по хората в олимпийското село. Тимът на Индия пък си напълнил багажа – за да ги продава, като се върне у дома.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …