Начало / Любопитно / Книга наднича зад кулисите на Олимпийските игри

Книга наднича зад кулисите на Олимпийските игри

Какви са изкушенията на Олимпиадата зад фасадата на благородния спорт – това разкрива в книга анонимен представител на тима на Великобритания от игрите в Атина преди осем години, съобщи thedailybeast.com.

Зад заглавието „The Secret Olympian: The Inside Story of Olympic Excellence” („Олимпийските тайни: поверителната история на олимпийските постижения”) се крият скандални истории за секс, алкохол и партита, които изглеждат несъвместими със строгия режим на спортистите.

Да си на Олимпиада означава да живееш в олимпийското село с някои много известни хора, обяснява авторът и разказва какво е видял с очите си. Някои истории са съвсем невинно любопитни– например как тенисистът Рафаел Надал неразумно смесвал бялото и цветното си пране в общата пералня. Или как баскетболният отбор на САЩ трябвало да се изнесе да спи другаде, тъй като леглата били прекалено малки за играчите. Роджър Федерер например срещнал жена си в олимпийското село в Сидни.

Нощите на състезателите, естествено, са най-любопитни. И тъй като всичко навсякъде е безплатно за тях 24 часа в денонощието, McDonald’s е пълен, груповите барбекюта и наливането с кафе са постоянни, а някои играят по цели нощи видео игри.

„Може да изглежда голяма чест да присъстваш на церемонията по откриването на Олимпиадата, но повечето атлети всъщност я избягват”, пише авторът. Повечето смятат събитието за досадно и прекалено уморително, тъй като изисква четиричасово стоене на крака. Затова дефилиращите в края на всяко откриване обикновено са малка част от националните тимове и включват странични хора от щабовете им.

Партита са денонощни, разкрива още книгата. Големи производители на бира осигуряват безплатни количества питиета, което е много лошо, тъй като повечето спортисти години наред са лишавани от него в името на спортните успехи. Голяма част обаче не устояват на изкушението да танцуват, пият и разпускат цяла нощ. Голи манекенки са обичайната „подправка” на такива партита, разказва авторът. Според него най-отвратителното парти на Олимпиада досега се е състояло в Мюнхен през 1972 г., когато терористи застрелват 11 израелски спортисти. Въпреки кошмара, след края на церемонията участници от всички нации организират грандиозна дискотека в олимпийското село и пеят в хор заедно с Джон Ленън.

Обикновено тези, чиито състезания приключват по-рано, се отдават на секс оргии и пиянство. В Сеул през 1988 г. са доставени забележителни количества презервативи. На зимните игри в Албъртвил през 1990 г. автоматите за кондоми е трябвало да бъдат зареждани през два часа. Две години по-късно – в Барселона, 9500 играчи са употребили между 50 хил. и 80 хил. презерватива. В Солт лейк сити през 2002 г- количеството е 100 хил. при първоначално планирани 250 хил. Те обаче невинаги са използвани по предназначение. Британският отбор по хокей например правил водни бомби с тях и ги мятал по хората в олимпийското село. Тимът на Индия пък си напълнил багажа – за да ги продава, като се върне у дома.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …