Начало / България / Любов Костова, директор на Британския съвет: Някога поетите са получавали лаври

Любов Костова, директор на Британския съвет: Някога поетите са получавали лаври

Паралелно със спортната Олимпиада, в Лондон се провежда и културна, която включва различни събития. В нея има и български участници, например в жанра литература участие взе писателката Капка Касабова. Ето какво разказа пред БНР Любов Костова, директор на Британския съвет в България:

Това е една богата програма от събития, която тече в рамките на три месеца по сцените на цялото Обединено кралство. Олимпиадата намира за своите сцени както класически, така и нови, неопитомени за култура неща и места. Не е достатъчно да се каже необичайни, по-точно това са изненадващи места. Затова ми е много трудно да посоча отделни събития за най-интересни. Отличителни за събитията в тази олимпиада са Шекспировите пиеси. Това е една програма от всички пиеси на Шекспир, които се играят от трупи в различни страни. Всички те гостуват в Обединеното кралство и се играят на място. Представете си многообразието от гласове, както културни, така и чисто артистични.
Говорейки за езици, на различни езици се и пее. Има един огромен етнически музикален фестивал по бреговете на Темза – африканска сцена, азиатска сцена и пр. Изключително богата, многообразна и мултиетническа културна среда, каквато е и олимпиадата. Хора от цял свят са се събрали в името на това да се прави един по-добър свят чрез култура. Други изненадващи събития са свързани с деца. Има най-разнообразни форми, някои от които включват четения на книги. Културната олимпиада навремето е започнала именно от това – поетите да получават лаври за своите писания, както атлетите получават отличия за своите постижения. Цялата културна олимпиада е невероятно богата и за всеки ще се намери по нещо изненадващо.
Включени са фантастични оперни спектакли, единият от които се изпълнява от 4 хеликоптера и оркестър. Има формати, които включват посещение на лондонските гробища като част от представянето на загадките на “Тайният Лондон”, местата, които не са толкова обичайни в туристическите обиколки. Така се разкрива красотата на един град през онези части, които не са обикновено във фокуса на туроператорите. Интересно е, че на такива места се правят арт проекти – светлинни и музикални шоупрограми.
И сега за българското участие. Мога да ви кажа за направеното от младите ни изпълнители от Националното музикално училище, които участваха в младежкия хор. Този хор работеше по няколко събития точно преди официалното отриване на олимпийските игри и в рамките на културната олимпиада. Това е хорът “Младежки гласове”, в който петимата български певци участваха заедно със стотина британски и една бразилска група от 5 души, тъй като следващата олимпиада след 4 години е в Рио. На 18 години да стартираш професионалната си кариера с изпълнение в Националната опера на Лондон, да пееш в Уестминстърското абатство и английския парламент, и на площад Трафалгар пред огромна публика, със сигурност е много вълнуващо. Младите български изпълнители заслужено получиха този шанс.”

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …