На фокус
Начало / Гробът на Св. Константин-Кирил Философ е в окаяно състояние! Да го спасим!

Гробът на Св. Константин-Кирил Философ е в окаяно състояние! Да го спасим!


Папа Йоан-Павел II на гроба на св. Кирил в базиликата „Св. Климент“ в Рим.
Фото: pravoslavieto.com
……………………………………………………………………………..

 

На смъртния си одър Кирил прошепва „Брате, ние бяхме впрегнати заедно да орем една бразда…аз падам на нивата…не оставяй учението си.”

На 08. 04. 2011г. бях във вечния град Рим с група от 45 човека. Останах възхитен от поддържането на всички паметници, които видях – те просто блестяха от чистота. След обяд посетихме катедралата „Сан Клементе” („Свети Климент”), за да се поклоним на гроба на Св. Кирил.

Св. Кирил умира на 24.02.869 г. в Рим. Папата го държи 7 дни и решава да го погребе в най-голямата черква „Св. Петър“, но брат му Методий иска да го върне на Балканите. Папата не го дава, тъй като Господ е пожелал Кирил да умре в Рим и там трябва да остане. Тогава Св. Методий го помолил да бъде погребан в катедралата „Сан Клементе”, мощите на когото са донесени от Св. Кирил. Св. Кирил е погребан в мазето на катедрала „Сан Клементе“.

Не зная дали може да си представите с какво настроение влязохме в катедралата „Сан Клементе” и как започнаха моите разочарования едно след друго:

1. За да влезеш да се поклониш на гроба на този светец и голям човек, те спира затворена врата, която се отваря срещу 5 евро.
2. От цялата група влязохме петима туристи българи, а пред гроба имаше около 15 човека от други държави.
3. Стълби – въобще неподдържани.
4. 3 коридора – влажни и полутъмни.
5. Гробът се намира в най-отдалечения коридор и трудно се намира, понеже няма никакви знаци, по които да се ориентираш и да отидеш направо на гроба.
6. Върху гроба е отлята една много неугледна маса.
7. Безразборно са поставени паметни плочи от всички славянски народи.
8. Няма къде да се запали свещ и да се постави съгласно църковните канони.
9. В двора на катедралата, поне аз не видях паметна плоча, бюст или някакъв паметник, нещо, което да говори, че тук е погребан велик човек, признат не само от православните християни, а и от целия християнски свят.

През 1858 г. пловдивчани за първи път отбелязват паметния ден на Св. Св. Кирил и Методий от всички славянски народи.

Откога са започнали да ходят на 11 (24) май представители на България, Македония, Сърбия, Русия, Украйна, Чехия, Черна Гора, Полша и др. не зная, но съм сигурен, че много от царете, духовниците, министър-председателите, министри, културни дейци, и други делегати просто не са си направили труда да слязат по каменните стълби в това неуютно и пълно с мухъл мазе. Ако някой е засегнат, нека да каже къде е запалил свещта, която е носил от България или друга страна.

Има ли договореност с Италия, или с италианската католическа църква за опазването и поддържането на този свят гроб? Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” може и да знае.

Журналистите, които отразяват посещенията на делегациите на 24 май, вероятно стоят в двора на катедралата и пишат своите хвалебствени слова, но аз не съм чел статия за окаяното състояние на гроба на Св. Кирил.

Позволете ми, драги родолюбиви българи, да препоръчам на делегати и журналисти (от всички страни), присъстващи на поклонението на 24 май, да посетят катедралата на „Св. Никола” в гр. Бари и да видят как се поддържат и опазват мощите на Св. Никола от рибари, банкери, руснаци и италианци. Да видят паметника на Св. Никола, подарен от руския народ, паметните плочи още на входната врата на катедралата и прекрасната обстановка в мазето, където са мощите на Св. Никола, всичко това безплатно.

Тук искам да се обърна към руското правителство, което също пише с буквите на Кирил – както почита Св. Никола, така да се отнася и към Св. Кирил.

Ако някой сърбин, македонец, руснак, украинец, белорусин, поляк, чех и друг (всички тези нации са поставили паметни плочи на гроба на Св. Кирил) прочете какво съм писал, и той да пише.

Всичко, което пишете, препоръчвате и пожелаете, ще бъде обработено и предоставено на посолствата на всички държави, които са поставили паметни плочни на самия гроб.

„Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, дето затваряте царството небесно пред човеците, защото вие не влизате, та не оставяте да влязат в него, които искат да влязат”

Из „Защита на славянския език“ на Св. Кирил във Венеция

Предполагам сещате се защо давам този цитат.

Френският учен професор Роже Бернар казва: „България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света”, а аз се надявам България и международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” да поемат случая, спасят, подобрят и осигурят подобаващо поклонение на гроба на Св. Кирил.

Ако няма реакция от правителствени и неправителствени организации, ще призова родолюбиви българи и достойни славяни да създадем фонд за подобряване, облагородяване и поддържане на гроба на създателя на славянската писменост Св. Кирил в катедралата „Сан Клементе”.

…………………………………………………………………….
Lira.bg застава зад позицията на г-н Бандров. Редакцията ще публикува и други мнения и сигнали на своите читатели.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 март – 19 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Не ви познавам от Теодора Димова …