Начало / Кой ще издаде на български романтичните новели Boys’Love?

Кой ще издаде на български романтичните новели Boys’Love?

Читателският интерес към световноизвестния жанр не спира да расте

 

Един специфичен нов жанр, отнасящ се донякъде и към съвременната романтична проза, все още остава незабелязан в България. Той е специализиран в нов вид романтични новели – Boys’Love, или наричан още Yaoi, Shounen-ai (Момчешка любов, както вече се нарича в България). Жанрът е ориентиран предимно към женската част от читателската аудитория, но фенове са му и много момчета.

Първоначално той се развива в Япония, където придобива огромна популярност, скоро след това бива издаван и в САЩ. Чрез интернет придобива още по-голяма популярност навсякъде по света. Намира се под формата на анимета, илюстровани новели и художествена литература. Точно за художествената литература става въпрос – досега броят на издадените новели в САЩ е над 50 отделни заглавия и поредици, чийто брой продължава да расте всяка година. Освен романтичния жанр във всяка отделна новела често се преплитат и други жанрове – мистерия, фентъзи, трилър, драма, научна фантастика, комедия и много други.

В САЩ издателство June (by Digital Manga Publishing), 801 Media, издателство Doki-Doki, Yaoi press, както и много други търговски съюзници, издадоха и продължават да издават тези серии от новели и художествена литература от този жанр, преведени от японски на английски, макар че освен японски има и много автори от Щатите. Yaoi Novels са романтични новели, често с известна доза еротика, но необичайното е, че са илюстрирани – средно по осем илюстрации на книга, плюс корицата, а самите книги се състоят от 180 до 250 страници. Не бива да бъдат бъркани с Yaoi Manga, която се издава също от гореспоменатите издателства и представлява вид аниме-комикси, често и с изключително изразена сексуална тематика по гореспоменатата тематика, но се среща много по-често в жанра.

Едни от най-известните автори и заглавия са:

Aki Morimoto- Body Language, Like A Love Comedy
Heruhi Tono- The Aristocrat And Desert Prince
Hikaru Masaki- The lonley Egoist
Hikaru Yura- Dark Walker
Katsura Izumi- The Guilty vol1-4
Kyoko Akitsu- A Promise Of Romance
Kyoko Wakatsuki- Selfish Demon King
Maki Kazumi- Desire
Miyu Matsuda- Immoral Darkness
Mizumi Takaoka- Eternal Love
Raica Sakuragi- Better Than A Dream
You Shiizaki- Gentle Cage
Rieko
Yoshihara- Ai No Kusabi vol1-6 (една от първите яои новелисти – книгите й са класика в жанра и никога не губят популярност)
Siira Gou- Secret Moon
Venio Tachibana- Love Water
Yura Tamaki- Green Light
Matsuri Kouzuki- Little Darling

Интересът към жанра Boys’Love в България се засилва през последните години, но нито едно българско издателство не се зае да отговори на интереса на читателите като издаде серия от тези новели или ги внесе. Доста хора се събирахме, пишейки писма до някои издателства, но често не получавахме отговор, или той е изразен изключително непрофесионално. Чакаме издателството, което ще се заинтригува от темата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Иво Сиромахов: Копнежът по робството е плашещ

Блестящ политически театър, в който още живеем Това е „Бай „Тошо“ – новата книга на …