Начало / Свят / Мейв Бинчи почина на 72 години

Мейв Бинчи почина на 72 години

Ирландската писателка Мейв Бинчи почина на 72-годишна възраст, съобщи „Гардиън”. Тя напусна този свят вчера вечерта, след кратко боледуване. Нейните книги са преведени на над 30 езика, а от тях са продадени над 40 милиона копия в цял свят. Творчеството й беше фокусирано главно върху ежедневния ирландски живот, както и сблъсъка между традициите и модерността.

Съвем скоро, тя публикува следното съобщение в уебсайта си: „Здравето ми не е особено добро в последно време, затова не мога да пътувам и да се срещам с хора по начина, по който правех преди. Все пак винаги ми е приятно да комуникирам с читатели, макар да ми отнема доста време, за да отговоря”.

Сред хората, които изразиха мъката си от нейната смърт в публичното пространство, бяха колегите й писатели Иън Ранкин и Ан Райс. Ранкин написа в „Туитър”: „Тя имаше време за всички. Може би защото творбите й идваха от всички нас и бяха за всички нас”. Райс пък публикува в социалната мрежа: „Мейв Бинчи е починала. Загубихме още един обичан автор. Много съжалявам да го науча”.

Бинчи е родена в Далки, община Дъблин, през 1940 г. Освен писателка, тя беше журналистка и драматург. Много нейни книги са преведени на български, сред които „Сърце и душа”, „При Куентин”, „Аленото перо”, „Любов по италиански” и др.

Прочетете още

70166742_383050645658067_4257846705409490944_n

Нов „Ноев ковчег” по случай 90-годишнината на Радичков

Книгата излиза с илюстрации от Ива Димитрова Точно „Ноев ковчег” е определяна от критиката като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.