Начало / Свят / Журналист си подаде оставка, след като си призна, че си е измислил цитати от Боб Дилън в книга

Журналист си подаде оставка, след като си призна, че си е измислил цитати от Боб Дилън в книга

Журналистът и писател Джона Лерър си подаде оставка от американското издание „The New Yorker”, след като си призна за измислени цитати в книга, съобщи huffingtonpost.com. Той изфабрикувал изказвания на Боб Дилън, които сложил в творбата си „Imagine: How Creativity Works”. Книгата излезе по-рано тази година и се превърна в бестселър в САЩ.

В книгата се обяснява как едни от най-креативните умове работят, включително на Дилън – един от най-великите текстописци в музиката. На няколко пъти публично Лерър не е могъл да потвърди откъде и как е взел даден цитат. След като си подаде оставка, той обясни, че несъзнателно е цитирал грешно, или е цитирал по памет, като всъщност изказването, което е имал предвид, не е било точно така в действителност.

Книгата е спряна от печат, също така са спрени продажбите й в е-формат. Главният редактор на „The New Yorker” Дейвид Ремник, заяви: „Това е ужасно тъжна ситуация, но в крайна сметка най-важното е да запазим достойнството на материалите, които публикуваме и да стоим зад тях”.

Джона Лерър е американски журналист и автор, роден през 1981 г. Той пише по темите за неврологията, науката и психологията. Освен споменатата книга, е написал още две – „Proust Was a Neuroscientist” (2007 г.) и „How We Decide” (2009 г.). Писал е за някои от най-авторитетните издания зад океана. Кариерата му в последно време върви надолу, след като няколко пъти е обвиняван в плагиаризъм и грешни данни и цитати.

Свързани заглавия
Джона Лерър се опитва да обясни творческите проблясъци и признава, че мистериите остават

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …