Начало / Свят / Непубликуван разказ на Фицджералд излезе в „Ню Йоркър”

Непубликуван разказ на Фицджералд излезе в „Ню Йоркър”

Непубликуван досега разказ на Франсис Скот Фицджералд излезе тази седмица в  списание „Ню Йоркър”, отбелязва „Лос Анджелис таймс”. „Благодаря за огънчето”, писан през 1936 г., е отказан тогава от редакторите на същото американско списание.

Историята проследява съдбата на г-жа Хансън.Тя е красива жена на около 40 години, която продава корсети и дамски колани. Героинята е страстен пушач. Поуката от творбата е, че Хансън чака да запали цигарата, която не може да изпуши. Дали Фицджералд не е имал предвид всъщност собствената си пристрастеност към алкохола, не е сигурно.

През 30-те години на миналия век Фицджералд вече е в залеза си. След като достига до върховете на славата през 20-те с романи като „Отсам рая” и „Великият Гетсби”, той е беден човек след 1935 г. За известно време работи като сценарист в Холивуд, но е вече болен и не се справя добре. Умира в края на 1940 г. от инфаркт.

Ето и профил в „Ню Йоркър” на Скот Фицджералд и неговата съпруга Зелда:

„Неговата популярност на два континента може би обяснява донякъде финансовата мистерия, която го обгръща. От публикуването на „Отсам рая”, парите се изсипват върху двойката, хиляди, хиляди всеки месец. Но също толкова бързо изтичат от някъде. Къде отиват, никой не знае. Най-малко семейство Фицджералд. Те се оплакват, че нямат нищо, и са прави. Зелда дори няма перлена огърлица”.

 

Книги от Франсис Скот Фицджералд  тук
„Запази ми този валс“ от Зелда Фицджералд тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

picture4

Светлана Дичева: Ако бях политик, щях да слушам внимателно интервютата с творци

Радиожурналистът предлага сега сборник с разкази Познавате кадифения тембър на Светлана Дичева от програма „Хоризонт“ …