Начало / Любопитно / 9 сериозни книги с животни

9 сериозни книги с животни

Сайтът huffingtonpost.com представя 9 сериозни книги, в които има персонажи животни.

1. „Фермата на животните” от Джордж Оруел.Логично е да започнем от нея. Тази алегорична творба показва възхода на Сталин. Била е забранявана както в СССР, така и в САЩ. В момента е със статут на класика и се учи в училищата.

2. „Куджо” от Стивън Кинг. Класическа история за добро куче, превърнало се в лошо куче. Книгата има дълбочина и мощ. Не я съдете по филма по нея – те се отклониха от произведението и размекнаха края.

3. „Джонатан Ливингстън Чайката”от Ричард Бах. Много силно духовно четиво.

4. „Цар плъх” от Чайна Миевил. Да не се бърка със романа на Джеймс Клавел със същото име. Миевил пише в новия стил, познат като градско фентъзи. Главният герой е полуплъх, получовек, а историята идва от древния лондонски фолклор.

5. „Маус” от Арт Шпигелман. Този графичен мемоар беше награден с „Пулицър”. За да покаже истината за Холокоста, авторът използва еврейски мишки, нацистки котки и полски прасета.

6. „Дивото зове” от Джек Лондон. Тъй като се учи в англоезичните училища рано, хората остават с впечатление, че това е детска книга. Всъщност, засегнати са много сериозни теми като оцеляването и съдбата срещу свободната воля. Много от нас знаят за тази книга, но малко са я чели внимателно и си я спомнят, което е грешка.

7. „Mouse Guard: Fall 1152” от Дейвид Питърсън. Отново книга с мишки. Този път те живеят в Средновековието. Разказва за братство на мишки, които трябва да защитят цивилните си братя в нужда.

8. „Еволюцията на Бруно Литълмор” от Бенджамин Хейл. История за шимпанзе, което прави секс със своята гледачка. Тъжна творба за убийство, първичен инстинкт и жестокост.

9. „Майстора и Маргарита” от Михаил Булгаков. Руска класика, в която герой е и огромна черна котка, ползваща пистолет и се налива с водка.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Чак пък всичко да се върти около Бегемот – не съм съгласен.