Начало / Класации / Топ 10 на филмовите адаптации на графични романи

Топ 10 на филмовите адаптации на графични романи

Сайтът huffingtonpost.com представя комиксите, които най-успешно са представени на големия екран.

1. „Американски разкош” (2003 г.). Комедийната драма с Пол Джамати е по серия от комикси, дело на Харви Пекар. Пекар ги пише през последните години на своя живот. Творбите на Пекар са смятани за революционни, що се отнася до представянето на всекидневния живот.

2. „Призрачен свят” (2001 г.). Този филм, в който можем да видим съвсем младата още Скарлет Йохансон да си партнира със Стив Бушеми, е по комикс от 1997 г., писан и илюстриран от Даниъл Клоус. Прекрасно са пресъздадени трудностите и объркаността в живота на тийнейджърите.

3. „Тъмно минало” (2005 г.). Силна роля на Виго Мортенсен. Мрачният трилър е по комикс от 1997 г., писан от Джон Вагнер. Илюстрациите са дело на Винс Лок. Историята показва, че никой не може да избяга от миналото си.

4. „Персеполис” (2007 г.). Френско-американската анимация е по графичните автобиографични творби на френско-иранската авторка Маряне Сатрапи. Те се казват „Персеполис” и „Персеполис 2”. Историята разказва за надраснало годините си момиче, което живее в Иран по време на ислямската революция.

5. „Гарванът” (1994 г.). Това е последният филм с Брендън Лий, син на легендата Брус Лий. Той е по комиксовата книга на Джеймс О’Бар от 1989 г. Млада двойка е убита от мародери. Мъжът възкръсва и търси отмъщение. Филмът и книгата имат много фенове. Прожекцията имаше продължение, но атмосферата от първата част така и не беше пресъздадена по същия начин.

6. „300” (2006 г.). Този исторически екшън с участието на Джерард Бътлър е по хитовия графичен роман на Франк Милър от 1998 г. Пресъздадена е легендарната битка на крал Леонид и неговите 300 спартанци с многобройната армия на персите.

7. „Път към отмъщение” (2002 г.). Брилянтна продукция с участието на Том Ханкс и Пол Нюман. Филмът е много популярен, но малко хора знаят, че той е по комикс със същото име от 1998 г. на Макс Алан Колинс.

8. „Скот Пилигрим срещу света” (2010 г.). Тази комедия е базирана на комиксова поредица от Брайън Лий О’Мали. Нейното заглавие е „Скот Пилигрим” и излиза между 2004 и 2010 г.

9. „Маската” (1994 г.). Култов филм, който прави известен комедианта Джим Кери. Комикосава поредица „Маската” стартира през далечната 1982 г. и приключи през 2000 г. Черната комедия е създадена от автора Джон Аркуди и художника Дъг Манк.

10. „Олдбой” (2003 г.). Този южнокорейски филм е по японска поредица графични романи от Нобуаки Минегиши и Гарон Тсучия. Тя излиза между 1996 и 1998 г. Предстои да бъде направен и американски римейк.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228217_b

Разрушителната сила на болката

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Свикнали сме да приемаме, че онези, които оцелеят след инцидент, …