Начало / Автори / Фицджералд дава съвети за писането

Фицджералд дава съвети за писането

В края на 1938 г. студентката Фраснис Търнбул, която искала да стане писателка, изпратила копие от последния си разказ на известния по това време писател Франсис Скот Фицджералд. Той бил приятел на нейното семейство. Скоро тя получила отговор от създателят на „Великият Гетсби”. Той бил суров, но съдържал много ценни съвети за писането. Писмото на писателя е публикувано в lettersofnote.com.

Фицджералд пише: „Прочетох историята внимателно и, Франсис, цената да се занимаваш с това професионално е много по-висока, отколкото си готова да платиш към момента. Трябва да продаваш сърцето си, най-силните си реакции и емоции, а не малките неща, които просто са ти направили впечатление. Тях може да ги споделяш на вечеря. Това е много важно, особено когато започваш да пишеш”.

Големият писател допълва: „Това е необходимо за всички писатели. Дикенс описва страстно насилието, глада и немотията, сред които е израснал, за да сътвори „Оливър Туист”. Още първите разкази на Ърнест Хемингуей идват от дъното на душата му – всичко, което е видял и изпитал. В „Отсам рая” писах за любовна история, която още кърви в мен…Трябва да изтръгваш историите от сърцето си и да ги слагаш на хартия, за да видят хората…Литературата, дори в най-леката си категория, не очаква нищо друго от един новак. Ти не искаш да четеш за  войник, който е само малко смел, нали?”

Фицджералд завършва с параграф, в който признава таланта на младата студентка, но напомня, че той далеч не е достатъчен, за да бъде постигнат успех. „Трябва да кажа, че написаното върви гладко и някои страници имат своя чар. Имаш талант, което е еквивалент на това войник да има медицинско разрешение да се яви в „Уест Пойнт” („Уест Пойнт” – военната академия на САЩ – бел. ред.).

Франсис Скот Фицджералд е американски писател, роден през1896 г. Най-известен е с класиката „Великият Гетсби”. Легендарна е връзката му с неговата съпруга Зелда. Двамата участват много активно в светския живот. Умира през 1940 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …