Начало / Свят / Иън Макюън беше награден за цялостен принос към литературата

Иън Макюън беше награден за цялостен принос към литературата

Иън Макюън беше награден за цялостен принос към литературата, съобщи британският „Телеграф”. Това се случи на церемония по случай 50-годишнината на университета „Съсекс Юнивърсити”. Той получи приза от Том Хийли -преподавател в учебното заведение.

Когато писателят говори за новия си шпионски роман „Sweet Tooth”, който ще излезе на пазара във Обединеното кралство следващия месец, стана ясно, че съвсем случайно е създал персонаж, който е професор в „Съсекс Юнивърсити” и се казва Том Хийли. „Когато издателят ми ме информира, че има действителен професор по ренесансова литература в Съсекс и се казва Том Хийли, 500 копия вече бяха отпечатани”, коментира Макюън. „Сега истинският Том Хийли ми казва, че е щастлив, че се вижда в моя книга. Едва ли обаче ще остане доволен, че съм разкрил сексуалния му живот”, пошегува се носителят на „Букър”.

Иън Макюън (1948) е най-награждаваният английски писател и безспорно едно от най-талантливите пера на Европа днес. Той е автор на десет романа, сред които и преведените у нас „Амстердам” (награда „Букър”), „Изкупление”, „Неумолима любов”, „Събота”, „Почивка в чужбина”. Още първият му сборник разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм”.

Книги от Иън Макюън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228979_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (7 юни – 13 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Хвърчило към Рая от Неделя Щонова 2. Направи се, че не виждаш …