Начало / Свят / Пълна колекция на Шекспир от затвор в ЮАР ще бъде изложена в Британския национален музей

Пълна колекция на Шекспир от затвор в ЮАР ще бъде изложена в Британския национален музей

Пълна колекция от творчеството на Уилям Шекспир, датираща от времето на Апартейда в ЮАР, ще бъде изложена в Британския национален музей, съобщи „Телеграф”. Книгата ще бъде показана като част от изложба, наречена „Шекспир: Светът на сцена”, която ще се проведе от 19 до 25 юли в Лондон.

Книгата е притежание на Сони Ванкатратнам, който е бил зад решетките на затвора „Робен Айлънд” между 1972 и 1978 г. Той е успял да вкара книгата в килията си въпреки надзирателите. Докато е бил в затвора, той я е раздавал на другите затворници да я четат и да отбелязват любимите си пасажи, както и да се подписват.

Творбата съдържа 32 автографа и подчертани пасажа, като сред подписалите се е самият Нелсън Мандела. Той подчертава пасажа от „Юлий Цезар” – „Страхливците умират много пъти преди тяхната смърт”. Датата е 16 декември 1977 г.

„Не ни разрешаваха да вкарваме материали за четене, затова поисках разрешение да отида до библиотека”, спомня си Ванкатратнам. „Впоследствие ми разрешиха да имам една книга. Помислих си, че нищо няма да ми върши по-добра работа от пълна колекция на Шекспир”.

Дора Торнтън, директор на изложбата, каза: „Тази книга показва колко огромно значение има Шекспир. Прекрасно е, че ще можем да я покажем на шоуто”.

Фото: British Museum

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Бен Ейткен: Пътувам заради различията

Полша като модел за един британец − вижте на какво в хумористичния пътепис на Бен …

Един коментар

  1. И къде точно ще можем да видим творенията му? До колкото разбирам ще е шоу с не изложба.