Начало / Свят / Архивът на Гьоте и Шилер отново отвори врати

Архивът на Гьоте и Шилер отново отвори врати

Най-старият литературен архив в Германия – на Гьоте и Шилер във Ваймар – отново отвори врати след продължителен ремонт, съобщи faz.de.

От няколко дни посетителите могат да видят най-ценните ръкописи на двамата колоси на германското Просвещение, както и много други съкровища. Например саморъчни документи на Хердер и Виланд, писма на Моцарт до Бетовен. В експозицията са коректурите на Гьоте от „Фауст”, манускриптът на Ницше „Раждането на трагедията”, записки на Менделсон към партитури, принадлежащи на семейството на Гьоте.

Архивът е основан през юли 1885 г. и така е съхранено ценно съдържание. Защото за разлика от Гьоте, който грижливо е подреждал многобройните си писма и чернови, Шилер е бил доста небрежен – той се е интересувал единствено от завършения вид на творбите си и не е имал за цел да запазва работните им варианти.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …

Един коментар

  1. Имат пари хората, отварят врати постоянно такива изложби…кога ли и тук, в България ще започнем да отваряме вратите на изложби, посещения…кога ще оценим културните си ценности…парите ли са над всичко :(