Начало / Свят / Карол Ан Дъфи спечели наградата „ПЕН/Пинтър”

Карол Ан Дъфи спечели наградата „ПЕН/Пинтър”

Британската поетеса Карол Ан Дъфи спечели наградата „ПЕН/Пинтър”, съобщи „Гардиън”. Тя беше отличена за „ожесточена интелектуална решителност” през годините. Дъфи ще прибави към сметката си 1 000 паунда. Официално, поетесата ще получи приза, вдъхновен от големия драматург и Нобелов лауреат за литература Харолд Пинтър, на 8 октомври. Тогава ще се проведе събитието по награждаването в Британската национална библиотека.

Бордът на журито определи Дъфи за „едно от най-значимите имена в съвременната британска поезия”. Победителката заяви: „Трогната съм, за мен е чест да получа награда, посветена на един от най-великите автори на ХХ век”.

Самият Пинтър, който почина през 2008 г., е бил фен на поетесата. Неговата вдовица и членка на журито, Антония Фрейзър, коментира: „Той беше драматург, такава беше неговата професия, но поезията беше първата му любов”.
Карол Ан Дъфи е родена в Глазгоу през 1955 г. Следва философия. Автор е на стихосбирките: „Изправено голо женско тяло“, „Да продадеш Манхатън“, „Другата страна“, „Световната съпруга“.

Носителка е на наградите „Дилън Томас“ и „Съмърсет Моъм“. През 2010 г. тя възпя в поема контузия в ахилеса на футболиста Дейвид Бекъм.

Харолд Пинтър е поет, драматург, режисьор и актьор, роден през 1930 г. в Лондон. Характерни за неговите пиеси са дългите паузи между репликите, с които се създава специфична атмосфера. Носител е на Нобелова награда за литература за 2005 г. Пинтър е почетен доктор на СУ „Свети Климент Охридски”. Умира през 2008 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …