Начало / Свят / Карол Ан Дъфи спечели наградата „ПЕН/Пинтър”

Карол Ан Дъфи спечели наградата „ПЕН/Пинтър”

Британската поетеса Карол Ан Дъфи спечели наградата „ПЕН/Пинтър”, съобщи „Гардиън”. Тя беше отличена за „ожесточена интелектуална решителност” през годините. Дъфи ще прибави към сметката си 1 000 паунда. Официално, поетесата ще получи приза, вдъхновен от големия драматург и Нобелов лауреат за литература Харолд Пинтър, на 8 октомври. Тогава ще се проведе събитието по награждаването в Британската национална библиотека.

Бордът на журито определи Дъфи за „едно от най-значимите имена в съвременната британска поезия”. Победителката заяви: „Трогната съм, за мен е чест да получа награда, посветена на един от най-великите автори на ХХ век”.

Самият Пинтър, който почина през 2008 г., е бил фен на поетесата. Неговата вдовица и членка на журито, Антония Фрейзър, коментира: „Той беше драматург, такава беше неговата професия, но поезията беше първата му любов”.
Карол Ан Дъфи е родена в Глазгоу през 1955 г. Следва философия. Автор е на стихосбирките: „Изправено голо женско тяло“, „Да продадеш Манхатън“, „Другата страна“, „Световната съпруга“.

Носителка е на наградите „Дилън Томас“ и „Съмърсет Моъм“. През 2010 г. тя възпя в поема контузия в ахилеса на футболиста Дейвид Бекъм.

Харолд Пинтър е поет, драматург, режисьор и актьор, роден през 1930 г. в Лондон. Характерни за неговите пиеси са дългите паузи между репликите, с които се създава специфична атмосфера. Носител е на Нобелова награда за литература за 2005 г. Пинтър е почетен доктор на СУ „Свети Климент Охридски”. Умира през 2008 г.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …