На фокус
Начало / Свят / След повече от 50 години излезе нова биография на Джеймс Джойс

След повече от 50 години излезе нова биография на Джеймс Джойс

След повече от 50 години излезе нова биография на един от най-значимите писатели, Джеймс Джойс, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. „Джеймс Джойс: Нова биография” вече е на англоезичния книжен пазар. Автор е Гордън Боукър, автор и учен, специалист по Джойс. Произведението е публикувано от издателство „Фарар, Строс и Жиро” и е 656 страници.

Последното издание, посветено на живота на ирландската литературна фигура, написа Ричард Елман. То излезе през 1959 г. Боукър обаче се вглежда много по-детайлно в живота на един от най-забележителните писатели на ХХ век.

Джеймс Джойс остава завинаги в литературната история с творби като „Одисей” и „Бдение над Финеган”. Успехът обаче не идва лесно. Израства в мизерия, често е бездомен, докато е млад. Връзката със съпругата му Нора е скандална за онова време. Възгледите му относно политиката, католицизма, сексуалността, популярните разбирания, Англия, Ирландия, са революционни и противоречиви.

Боукър описва и връзката на писателя с родната му Ирландия. Той пише и дава доказателства, че Джойс е изповядвал юдаизъм. Отделено е внимание на ключовите персонажи в творчеството на автора и техните модели от реалния живот, които са вдъхновили Джойс.

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …