Начало / Свят / След повече от 50 години излезе нова биография на Джеймс Джойс

След повече от 50 години излезе нова биография на Джеймс Джойс

След повече от 50 години излезе нова биография на един от най-значимите писатели, Джеймс Джойс, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. „Джеймс Джойс: Нова биография” вече е на англоезичния книжен пазар. Автор е Гордън Боукър, автор и учен, специалист по Джойс. Произведението е публикувано от издателство „Фарар, Строс и Жиро” и е 656 страници.

Последното издание, посветено на живота на ирландската литературна фигура, написа Ричард Елман. То излезе през 1959 г. Боукър обаче се вглежда много по-детайлно в живота на един от най-забележителните писатели на ХХ век.

Джеймс Джойс остава завинаги в литературната история с творби като „Одисей” и „Бдение над Финеган”. Успехът обаче не идва лесно. Израства в мизерия, често е бездомен, докато е млад. Връзката със съпругата му Нора е скандална за онова време. Възгледите му относно политиката, католицизма, сексуалността, популярните разбирания, Англия, Ирландия, са революционни и противоречиви.

Боукър описва и връзката на писателя с родната му Ирландия. Той пише и дава доказателства, че Джойс е изповядвал юдаизъм. Отделено е внимание на ключовите персонажи в творчеството на автора и техните модели от реалния живот, които са вдъхновили Джойс.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …