Начало / Критика / Майкъл Кънингам за неприсъдения „Пулицър” за литература

Майкъл Кънингам за неприсъдения „Пулицър” за литература

Майкъл Кънингам е американски писател, роден през 1952 г. Той беше в журито за наградите „Пулицър” за литература през 2012 г. Самият Кънингам е носител на приза за 1999 г. за книгата си „Часовете”. Три месеца след като по неясни причини „Пулицър” не беше присъден за литература тази година, Кънингам коментира пред nytimes.com случилото се.

„Никой, освен бордът на „Пулицър”, няма да разбере защо призът беше оттеглен. Ние никога не сме смятали, че няма книги, които да изберем. И трите номинирани – „The Pale King” от Дейвид Фостър Уолас, „Swamplandia!” от Карън Ръсел и „Train Dreams” от Денис Джонсън са много добри. Дори с колегите едва отсяхме тези три, защото имаше много други силни произведения, заслужаващи „Пулицър”.
Не съм фен на „Безкрайна шега” от Уолас, но номинираният роман е изключителен. Първата глава има по-голяма мощ от всяка книга, която някога съм отварял. Произведението на Джонсън е великолепно написано, с иновативен стил. Ежедневният живот е обрисуван магически. Това е дълбоко американска книга. Що се отнася до Ръсел – една невероятна авторка, напълно разкрила потенциала си в „Swamplandia!”.
По регламент, ако ръководството на „Пулицър” не е доволно от трите номинации, има правото да поиска от журито четвърта възможност. Такава заповед отгоре обаче така и не последва – не ни дадоха втори шанс”.

 

Свързани заглавия
Авторите на романи останаха без „Пулицър”
Сайт иронизира липсата на „Пулицър” за литература, учреди „Хъфлицър”
Кметът на Ню Йорк компенсира липсата на „Пулицър” с „Литературни почести”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …