Начало / Свят / Кметът на Ню Йорк компенсира липсата на „Пулицър” с „Литературни почести”

Кметът на Ню Йорк компенсира липсата на „Пулицър” с „Литературни почести”

Липсата на награда „Пулицър” за литература тази година все още вълнува общностите в тази сфера. Кметът на Ню Йорк – Майкъл Блумбърг, реши да компенсира липсата на „Пулицър” с други награди – „Литературни почести” на Ню Йорк, съобщава „Ню Йорк Таймс”. В четвъртък ще бъдат наградени автори, чието творчество е пряко свързано с града и допринася за неговото литературно развитие.

Призове ще получат Пол Остър за проза, Роз Част за хумор, Уолтър Дийн Майърс за детска литература и Робърт Кари за нехудожествена литература. Творбата на Каро – „Брокер на власт”, базирана на живота на Робърт Мозес, се смята за един от най-добрите трудове за Ню Йорк и неговата история. Мари Понсо ще бъде наградена за поезия, а Робърт Силвърс, редактор – за принос към литературния живот.

Членове от кабинета на Блумбърг му дали идеята за тези награди миналата година. Те предложили, че трябва да се намери начин да се отбележат литературните постижения на Ню Йорк. Комитет, който включвал и директори на градски библиотеки, дал предложения на Блумбърг, който в крайна сметка избрал кои ще получат „почестите”.
Очакват се наградите да бъдат давани всяка година.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …