Начало / Свят / Би Би Си се сбогува с „Буш хаус“ – вдъхновението на Оруел

Би Би Си се сбогува с „Буш хаус“ – вдъхновението на Оруел

Великобритания ще навлезе в нова епоха на радио историята, след като днес на обед Световната служба на Би Би Си ще излъчи последния си информационен бюлетин от „Буш хаус“ в Лондон, съобщи Би Би Си.

Повече от 70 години внушителната сграда в центъра на британската столица беше сърцето на чуждестранната служба на Би Би Си и крепост на свободата на медиите по света. Оттук крал Джордж V отправи обръщението си към Британската империя през 1932 г. Оттук генерал Шарл де Гол изпращаше послания в подкрепа на френското съпротивително движение по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война. Смята се, че „Буш хаус“ с нейните приличащи на лабиринт коридори и нюзруми е вдъхновила британския писател Джордж Оруел да измисли образа на Министерството на истината в романа си „1984“.

Сградата е описвана като своеобразен жив организъм с атмосфера, подобна на тази в централата на ООН. Тя стана свидетел на различните обрати на историята на ХХ век, а културата й беше оформена от годините след Втората световна война. Във върховата си точка Световната служба на Би Би Си предаваше на 45 езика от „Буш хаус“, където работеха журналисти от цял свят. В разгара на Студената война събитията понякога се развиваха съвсем близо до „Буш хаус“. През 1978 г. българският писател Георги Марков, който работеше за Би Би Си, почина при мистериозни обстоятелства, след като беше прободен с намазан с отрова връх на чадър в Лондон.

Дисиденти от Източния блок си спомнят как са се крили, събрани около радиото в някой задимен апартамент в Прага или Москва, за да чуят новини от външния свят. Първоначално „Буш хаус“ била замислена като символ на англо-американската търговия. При откриването й през 1925 г. тя била смятана за най-скъпата сграда в света, оценявана на около 2 милиона британски лири. След като в края на 2012 г. изтече срокът, за който Би Би Си я е наела, „Буш хаус“ ще бъде върната на японския й собственик.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …