Начало / България / Филм за Мина – любимата на Яворов, спечели златен медал във Франция

Филм за Мина – любимата на Яворов, спечели златен медал във Франция

Филм за Мина Тодорова – любимата на Яворов, беше отличен със златен медал на фестивала в Етел,Франция,  съобщи БНР. „Тя, мина. Мина” на режисьора Уляна Матева е по сценарий на Румяна Лечева с оператор Светлозар Недев и консултант Тодор Иванов.

Поканата за този франкофонски фестивал авторите получиха от проф. Оливие Базан – председател на Съюза на френските писатели и поети франкофони. Екипът на филма съобщи по телефона новината за „Артефир” от Франция. Любовната история на Мина и Яворов е трогнала до сълзи журито и присъстващите. „Тя, мина. Мина” ще бъде представен в 25 града на Франция.

Мина Тодорова, родена на 4 юли 1890 г. в град Елена, е всеизвестната любима на поета Пейо Яворов и сестра на писателя Петко Тодоров, който по-късно заедно с д-р Кръстьо Кръстев, Пейо Яворов и Пенчо Славейков образува Кръга „Мисъл“.

Мина Тодорова израства в заможно семейство. Учи в София от 1904 до 1908 г. Запознава се с Яворов на Благовещение през 1906 г. На нея той посвещава някои от най-красивите си стихове като „Благовещение“, „Вълшебница“, „Две хубави очи“, и други. Отношенията им са усложнени поради нежеланието на близките на Мина тя да свързва живота си с този на Яворов. Освен това тя самата не е сигурна в чувствата си към него и в дълги периоди от време го отбягва. До скандал се стига след публикуването на цикъла „Писма“ в списание „Мисъл“ през 1906 г., когато Яворов е критикуван от две страни – от близките на Мина и от д-р Кръстев, заради откровеността, която си е позволил. На 18 юни 1909 г. в София е тяхната последна среща. През септември тя заминава за Париж заедно с брат си Никола. Записва се на курсове по френски език и е сред най-добрите курсисти.

В края на февруари 1910 г. се разболява от туберкулоза. Премества се в санаториума Беркплаж, където умира на 13 срещу 14 юли. Погребана е в гробището „Бианкур“ в Париж, Франция. Там, на гроба ѝ, всеки ден ходи и самият Яворов. Отношенията си с нея той описва в драмата „В полите на Витоша“. На същата тема е и драмата на Петко Тодоров „Змейова сватба“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …

Един коментар

  1. Не смея да си помисля,че не се познават истинските чувства на Мина към Поета.По горе написаното е с бедна и неверна фактология. Съвсем резонно е и нелепото заглавие:“Тя мина.Мина“.