Начало / България / Филм за Мина – любимата на Яворов, спечели златен медал във Франция

Филм за Мина – любимата на Яворов, спечели златен медал във Франция

Филм за Мина Тодорова – любимата на Яворов, беше отличен със златен медал на фестивала в Етел,Франция,  съобщи БНР. „Тя, мина. Мина” на режисьора Уляна Матева е по сценарий на Румяна Лечева с оператор Светлозар Недев и консултант Тодор Иванов.

Поканата за този франкофонски фестивал авторите получиха от проф. Оливие Базан – председател на Съюза на френските писатели и поети франкофони. Екипът на филма съобщи по телефона новината за „Артефир” от Франция. Любовната история на Мина и Яворов е трогнала до сълзи журито и присъстващите. „Тя, мина. Мина” ще бъде представен в 25 града на Франция.

Мина Тодорова, родена на 4 юли 1890 г. в град Елена, е всеизвестната любима на поета Пейо Яворов и сестра на писателя Петко Тодоров, който по-късно заедно с д-р Кръстьо Кръстев, Пейо Яворов и Пенчо Славейков образува Кръга „Мисъл“.

Мина Тодорова израства в заможно семейство. Учи в София от 1904 до 1908 г. Запознава се с Яворов на Благовещение през 1906 г. На нея той посвещава някои от най-красивите си стихове като „Благовещение“, „Вълшебница“, „Две хубави очи“, и други. Отношенията им са усложнени поради нежеланието на близките на Мина тя да свързва живота си с този на Яворов. Освен това тя самата не е сигурна в чувствата си към него и в дълги периоди от време го отбягва. До скандал се стига след публикуването на цикъла „Писма“ в списание „Мисъл“ през 1906 г., когато Яворов е критикуван от две страни – от близките на Мина и от д-р Кръстев, заради откровеността, която си е позволил. На 18 юни 1909 г. в София е тяхната последна среща. През септември тя заминава за Париж заедно с брат си Никола. Записва се на курсове по френски език и е сред най-добрите курсисти.

В края на февруари 1910 г. се разболява от туберкулоза. Премества се в санаториума Беркплаж, където умира на 13 срещу 14 юли. Погребана е в гробището „Бианкур“ в Париж, Франция. Там, на гроба ѝ, всеки ден ходи и самият Яворов. Отношенията си с нея той описва в драмата „В полите на Витоша“. На същата тема е и драмата на Петко Тодоров „Змейова сватба“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Не смея да си помисля,че не се познават истинските чувства на Мина към Поета.По горе написаното е с бедна и неверна фактология. Съвсем резонно е и нелепото заглавие:“Тя мина.Мина“.