Начало / Автори / Да си спомним за Е. Б. Уайт

Да си спомним за Е. Б. Уайт

Вчера, 11 юли, се навършиха 113 години от рождението на известния журналист и детски автор Е. Б. Уайт. Той е написал вечни детски произведения като „Паяжината на Шарлот” и „Стюарт Литъл”. Дълги години е работил в списанието „Ню Йоркър”.

Елвин Брукс Уайт е роден в Маунт Върнън, Ню Йорк, през 1899 г. Преди да учи в университет служи в американската армия. Завършил е бакалаварска степен в сферата на изкуствата в известния университет „Корнел”. Там получава прякора „Анди”. Докато е още студент, пише за изданията „Корнел Дейли Сън” и „Сиатъл Таймс”.
През 1925 г., когато се създава списанието „Ню Йоркър”, той се запознава с редакторката Катрин Ейнджъл. Тя го препоръчва и така той започва работа там. Макар тя да е 7 години по-възрастна от него,двамата по-късно се женят и имат син, Джоел Уайт, който става корабостроител.

Уайт се интересува от писане когато е на около 30 години. Публикува няколко книги и сборници с поеми като „Дамата е студена – поеми” (1929 г.) и „Необходимост ли е секса? Или защо се чувстваме по начина, по който се чувстваме” (1929 г.). Започва да се вълнува от детска литература покрай своята племенница. Първата му детска книга – „Стюарт Литъл”, излиза 1945 г. През 1952 г. излиза най-известното му произведение, „Паяжината на Шарлот”.

Двете книги се радват на популярност и признание от критиците. През 1970 г. Уайт получава награда за цялостен принос към детската литература – медал „Лора Ингълс Уайлдър”. Същата година излиза третата му много популярна детска книга, „Тромпетът на лебеда”. Тази творба печели приза „Секвоя”. Други награди, които авторът е получавал, са „Пулицър” за цялостно творчество и президенския „Медал на свободата”.

Е. Б. Уайт умира 1985 г. в Бруклин от болестта на „Алцхаймер”.

Свързани заглавия
За първи път на български излиза детската класика „Паяжината на Шарлот”
10 класически книги за деца

„Паяжината на Шарлот” тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …