Начало / Свят / Руската версия на Уикипедия е спряна за 24 часа в знак на протест срещу законопроект

Руската версия на Уикипедия е спряна за 24 часа в знак на протест срещу законопроект

Уикипедия спря за 24 часа уебсайта си на руски език, за да протестира срещу законопроект, който ще даде на правителството широки правомощия да блокира сайтове и може да се използва и за налагане на цензура в интернет в Русия, съобщи Франс прес.

Представете си свят без свободни знания. В държавната Дума утре на второ четене ще се разгледат внесените поправки в „Закона за информацията“, които може да доведат до създаване на извънсъдебна цензура върху целия интернет в Русия, включително да спиране на достъпа до Уикипедия на руски език, се посочва в кратко съобщение на сайта.

Внесените в парламента и гласувани миналата седмица от депутатите на първо четене поправки предвиждат създаване на федерален регистър, регламентиращ дейността на интернет-сайтове, съдържащи забранена от закона информация, и задължаващ собствениците или интернет-доставчиците да ги закриват.

Целта на промените е закрилата на децата. Законопроектът дава право на правителството да блокира сайтове с детска порнография, сайтове, поощряващи самоубийствата сред тийнейджърите или разпространяващи информация, свързана с наркотици. Той обаче беше посрещнат с остри протести както от интернет-потребителите, така и от правозащитници.

Според Съвета по правата на човека към президентството законът дава прекалено широки права на властите да избират субективно кои сайтове да включват в „черния си списък“.
При подобна акция през януари Уикипедия преустанови временно работата на английската си версия, протестирайки срещу разглеждания в Конгреса на САЩ законопроект за спиране на онлайн пиратството (SOPA).

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …