Начало / Свят / Руската версия на Уикипедия е спряна за 24 часа в знак на протест срещу законопроект

Руската версия на Уикипедия е спряна за 24 часа в знак на протест срещу законопроект

Уикипедия спря за 24 часа уебсайта си на руски език, за да протестира срещу законопроект, който ще даде на правителството широки правомощия да блокира сайтове и може да се използва и за налагане на цензура в интернет в Русия, съобщи Франс прес.

Представете си свят без свободни знания. В държавната Дума утре на второ четене ще се разгледат внесените поправки в „Закона за информацията“, които може да доведат до създаване на извънсъдебна цензура върху целия интернет в Русия, включително да спиране на достъпа до Уикипедия на руски език, се посочва в кратко съобщение на сайта.

Внесените в парламента и гласувани миналата седмица от депутатите на първо четене поправки предвиждат създаване на федерален регистър, регламентиращ дейността на интернет-сайтове, съдържащи забранена от закона информация, и задължаващ собствениците или интернет-доставчиците да ги закриват.

Целта на промените е закрилата на децата. Законопроектът дава право на правителството да блокира сайтове с детска порнография, сайтове, поощряващи самоубийствата сред тийнейджърите или разпространяващи информация, свързана с наркотици. Той обаче беше посрещнат с остри протести както от интернет-потребителите, така и от правозащитници.

Според Съвета по правата на човека към президентството законът дава прекалено широки права на властите да избират субективно кои сайтове да включват в „черния си списък“.
При подобна акция през януари Уикипедия преустанови временно работата на английската си версия, протестирайки срещу разглеждания в Конгреса на САЩ законопроект за спиране на онлайн пиратството (SOPA).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …