Начало / България / Проф. Светлозар Игов е тазгодишният носител на националната награда за литература „Иван Вазов“

Проф. Светлозар Игов е тазгодишният носител на националната награда за литература „Иван Вазов“

Проф. Светлозар Игов е тазгодишният носител на националната награда за литература „Иван Вазов“. Отличието му бе връчено на официална церемония в Сопот от кмета на града Веселин Личев, съобщиха от пресцентъра на общината. Наградата се присъжда от Министерството на културата и община Сопот „за значителен принос в българската и световната литература и ярко присъствие в културния и духовния живот на България“, каза Личев.

„Няма по-висока чест за един български литератор да носи награда на името на оня, който създаде най-обемното българско литературно пространство“, каза проф. Светлозар Игов. Той получи статуетка- бюст- паметник на Иван Вазов и две хиляди лева, осигурени от Министерството на културата. Награждаването е чест от тържествата в Сопот посветени на 162-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Малко преди това на площада в града се състоя тържествен митинг с участието на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Положени бяха цветя пред паметника на ИванВазов.

Светлозар Игов е роден на 30 януари 1945 г. в с. Радуил, Софийско. Завършва славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1966 г. Специализира славянски литератури в Белград и Загреб (1967-1968). Преподавател е в СУ (1967-1969) и в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (от 1978). Редактор във в. „Литературен форум“ (1969-1970), сп. „Съвременник“ (1972-1977), главен редактор на сп. „Език и литература“. Работи в Института за изкуствознание при БАН (1976-1978). Научен и старши научен сътрудник (1978, 1988) в Института за литература при БАН. През 1978 г. защитава докторска дисертация на тема „Иво Андрич – творческо развитие и художествена структура“.

Книги от Светлозар Игов тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …