На фокус
Начало / България / Проф. Светлозар Игов е тазгодишният носител на националната награда за литература „Иван Вазов“

Проф. Светлозар Игов е тазгодишният носител на националната награда за литература „Иван Вазов“

Проф. Светлозар Игов е тазгодишният носител на националната награда за литература „Иван Вазов“. Отличието му бе връчено на официална церемония в Сопот от кмета на града Веселин Личев, съобщиха от пресцентъра на общината. Наградата се присъжда от Министерството на културата и община Сопот „за значителен принос в българската и световната литература и ярко присъствие в културния и духовния живот на България“, каза Личев.

„Няма по-висока чест за един български литератор да носи награда на името на оня, който създаде най-обемното българско литературно пространство“, каза проф. Светлозар Игов. Той получи статуетка- бюст- паметник на Иван Вазов и две хиляди лева, осигурени от Министерството на културата. Награждаването е чест от тържествата в Сопот посветени на 162-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Малко преди това на площада в града се състоя тържествен митинг с участието на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Положени бяха цветя пред паметника на ИванВазов.

Светлозар Игов е роден на 30 януари 1945 г. в с. Радуил, Софийско. Завършва славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1966 г. Специализира славянски литератури в Белград и Загреб (1967-1968). Преподавател е в СУ (1967-1969) и в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (от 1978). Редактор във в. „Литературен форум“ (1969-1970), сп. „Съвременник“ (1972-1977), главен редактор на сп. „Език и литература“. Работи в Института за изкуствознание при БАН (1976-1978). Научен и старши научен сътрудник (1978, 1988) в Института за литература при БАН. През 1978 г. защитава докторска дисертация на тема „Иво Андрич – творческо развитие и художествена структура“.

Книги от Светлозар Игов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …