Начало / България / Грозни сцени прекратиха премиерата на книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“

Грозни сцени прекратиха премиерата на книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“

Във фарс вместо в достойно за паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски събитие се превърна премиерата на поредната книга за него „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“ на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет. Тя се състоя на 4 юли в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в присъствието на десетки историци по повод 175-годишнината от рождението на революционера, която се навършва на 6 юли.

Книгата беше представена от доц. Пламен Митев, който още в началото се изказа остро към всички изследователи на Левски, които не са историци. „Разни журналисти и журналистчета, които не са прочели дори две дебели книги, казват, че Левски е масон”, заяви ученият и същевременно призна, че в представяната от него книга няма „някакви революционни открития”. Нападките се оказаха насочени към „научната и популярната книжнина за Дякона, която нараства лавинообразно” по думите на доцента.

„За разлика от други свои събратя по перо проф. Иван Стоянов предварително заявява намерението си да не героизира излишно, да не хиперболизира и да не дописва направеното от Левски, нито пък да слугува на модерните днес нови идеологеми за политическото ни Възраждане”, заяви доц. Митев. Прочетеният от него откъс от книгата обаче се оказа по възрожденски наивен и патетичен, обвиняващ народната памет.

Авторът взе думата и уточни, че Левски не е светец. След което разкритикува първите историци на Апостола – Стоян Заимов и Захари Стоянов, и ги отрече като достоверни източници. Професорът заяви, че Левски никога не е написал с ръката си лозунга за чиста и свята република, а тази реплика му била приписана. Според него Левски и Ботев никога не са се срещали.

Авторът парира въпрос от публиката, при което премиерата се превърна в караница. Потърпевш се оказа историкът проф. Дойно Дойнов, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, който също получи тежки упреци. Сред бурни възгласи от публиката: „За чиста и свята република”, „Вие знаете ли кой е Левски”, и грозни сцени премиерата беше прекратена.

Румен Василев

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

Един коментар

  1. права верига

    Дренови пръчки