Начало / България / Литературно четене за Левски пред паметника му в Силистра

Литературно четене за Левски пред паметника му в Силистра

Литературно четене за Васил Левски ще има утре, 6 юли, пред неговия паметник в Силистра, съобщиха организаторите. Проявата е по случай 175-та годишнина от рождението на Апостола, пет години от изграждането на паметника му и двайсет години от учредяването на общинския комитет „Васил Левски“.

Четенето организират Силистренската община, общинският комитет „Васил Левски“ и регионалната комисия на НДФ „13 века – България“. Паметникът на Левски в Силистра, който е дело на скулптора Красимир Ангелов, бе издигнат със средства от дарения на граждани.

В биографията на Апостола има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 г. той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево.

В „Силистренски алманах“ на Никола Маринополски, издаден през 1899 г. в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава четири дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където има паметна плоча за това събитие.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dirndl-Lederhosen-costumes-Munich-Oktoberfest-2019-Germany

Октоберфест с книга вместо с бира в ръка

Ето книги, които могат да съхранят духа на празника В наши дни Октоберфест се слави …