Начало / България / Литературно четене за Левски пред паметника му в Силистра

Литературно четене за Левски пред паметника му в Силистра

Литературно четене за Васил Левски ще има утре, 6 юли, пред неговия паметник в Силистра, съобщиха организаторите. Проявата е по случай 175-та годишнина от рождението на Апостола, пет години от изграждането на паметника му и двайсет години от учредяването на общинския комитет „Васил Левски“.

Четенето организират Силистренската община, общинският комитет „Васил Левски“ и регионалната комисия на НДФ „13 века – България“. Паметникът на Левски в Силистра, който е дело на скулптора Красимир Ангелов, бе издигнат със средства от дарения на граждани.

В биографията на Апостола има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 г. той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево.

В „Силистренски алманах“ на Никола Маринополски, издаден през 1899 г. в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава четири дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където има паметна плоча за това събитие.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …